Представителнa гвардейска част с българския флаг ще води пешия марш за Деня на Бастилията в Париж

  • 13 юли 2022 15:18

  • 882
  • 0
Представителнa гвардейска част с българския флаг ще води пешия марш за Деня на Бастилията в Париж
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в честването на националния празник на Френската република утре, 14 юли, в Париж. Поканата към него е отправена от началника на Щаба на отбраната на Въоръжените сили на Франция генерал Тиери Бюркар. Представително военно формирование от Националната гвардейска част с българския флаг ще бъде най-отпред и ще води пешия марш в традиционния военен парад, съобщиха от министерството на отбраната.

Участие във военния парад ще вземат представители на множество държави от Европейския съюз и НАТО. Тази година специална покана е отправена към нашата страна, както и към Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Чешка република, Румъния и Словакия. Съвместното представяне ще докаже още веднъж непоколебимия ангажимент на партньорите и съюзниците в защита на мира и сигурността, което включва и укрепването на отбранителния и възпиращ потенциал на Източния фланг на Алианса. 

МО обяви няколко конкурса за попълване на вакантни войнишки длъжности

Френският национален празник, честван на 14 юли, символизира края на абсолютната монархия и е емблема на националното единство. Денят на Бастилията се отбелязва всяка година от 1880 г. насам.

В проявите по повод Деня на Бастилията участват общо около 6400 военнослужещи, от които 5000 преминават в марш. Участие взема и многобройна техника, сред която: 66 самолета, 25 хеликоптера, 119 транспортни средства и бойни машини, 62 мотоциклета. Традиционно военният парад се наблюдава от около 8000 души на трибуните, както и от 8 милиона зрители пред телевизионния екран и на уебсайтовете на основните френски медии. След парада се предвиждат допълнителни дейности като набирането на военнослужещи в наборен център и демонстрации на способности от френските Сухопътни войски.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
882 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини