От Национален парк "Централен Балкан" преустановиха движението на автомобили с цел туризъм

  • 09 юли 2022 15:07

  • 3650
  • 0
От Национален парк "Централен Балкан" преустановиха движението на автомобили с цел туризъм
© МОСВ
Слушай новината Слушай новината

Със заповед на директора на Дирекция "Национален парк Централен Балкан" (НПЦБ) Светослав Тодоров от осми юли се преустановява съгласуването на движение на моторни превозни средства (МПС) с цел туризъм по квотния принцип до 10 автомобила на ден за път с ограничен достъп номер 60 Калофер - Паниците - връх Ботев, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на страницата си във Фейсбук.

От ведомството информират, че  ограничението се налага поради констатирани трайни увреждания на тревни местообитания и популации на консервационно значими видове.

Поради слабата дисциплина на водачите и трудния контрол навлизането на значителен брой МПС предизвиква нерегламентирани пътни трасета, включително и западно от връх Ботев в посока връх Млечния чал, посочват от МОСВ.

Спират достъпа на джипове до Седемте рилски езера

"Този процес през последните години е довел до ерозиране на крехките алпийските тревни местообитания в района на връх Ботев и връх Безименен и на места е констатирано безвъзвратно унищожаване на уникалните високопланински местообитания", казват от министерството. Оттам отбелязват също, че през 2022 г. в района на връх Ботев и главното Старопланинско било се изпълнява проектът „Проектиране и изпълнение на мероприятия за възстановяване на природни местообитания в националния парк, чрез изпълнение на противоерозионни мерки", финансиран по оперативна програма „Околна среда 2014-2020’’.

"Допускането на развитие на нови ерозионни процеси директно компроментира резултатите от този проект, както и обезсмисля десетилетните усилия на Дирекцията на Националния парк и значителните средства, вложени за ограничаване на ерозията и възстановяване на безлесните местообитания в района", казват още от МОСВ.

От министерството информират, че изключения от заповедта се допускат за следните случаи:

- МПС на собственици и ползватели на обекти в НП, по причини необходими за поддръжката и обслужването на обектите;

- МПС на ползватели на ресурси в парка, съгласно т. 4 от Условия за всички зони, с изключение на зона Резервати на раздел 3.2.1.2. „Режими, норми и условия, въведени на основание на чл. 21, т. 16 от Закона за защита на териториите за цялата територия на НПЦБ“ от План за управление на Национален парк „Централен Балкан“, 2016-2025 г.;

- Ползватели и работещи на съоръженията и обектите на връх Ботев, вкл. свързани с обслужването на прилежащата туристическа инфраструктура – заслони, спални и др.;

- МПС на МВР, Министерство на отбраната, Планинската спасителна служба и Дирекция НПЦБ при изпълнение на служебните им задължения;

- МПС със специален режим на движение;

- МПС свързани с провеждането на поддържащи и възстановителни дейности в горите (ПВД) на територията на парка само до обектите на извършване на дейността.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3650 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини