БХК: Остро необходима е независима проверка в структурите на МВР и прокуратурата

  • 07 юли 2022 12:33

  • 1110
  • 0
БХК: Остро необходима е независима проверка в структурите на МВР и прокуратурата
© булфото /архив/, личен архив

Коментар на правозащитната НПО „Българския хелзинкски комитет” по повод на жестоката катастрофа от преди ден, при която бившият футболист Георги Семерджиев уби на място две млади жени, шофирайки с висока скорост в центъра на столицата.

„Георги Семерджиев – сочен като шофьор на джипа, участвал в пътно-транспортното произшествие в София снощи, при което загинаха две жени – е намерен и задържан в рамките на часове. Приветстваме тези бързи и навременни действия на МВР.

Те обаче поставят въпроса как не е бил намерен месеци наред, след като вече е бил обявен за общодържавно издирване по образувано предходно досъдебно производство.

Нещо повече – през последните часове от медиите бе огласена информация, че преди по-малко от месец той е бил спрян от "Пътна полиция", при което му е отнето свидетелсвото за правоуправление. Към този момент вече са били известни множеството му правонарушения в миналото: употреба и разпространяване на наркотици, участие в организирането на „черно тото“, фалшиви регистрационни номера, 84 отнети контролни точки, при възможни само 39, и др.

Ако приоритет на прокуратурата не бяха пиар акции срещу т.нар. „битова престъпност“;

ако КАТ събираха (а в случай, че събират – ако реагираха) на данните за опасните кръстовища в градовете и пътни участъци,

ноторно известни на шофьори и живущи около тях; ако всички случаи на общодържавно издирване се извършваха с еднаква грижа, може би някъде веригата на злощастните събития би била прекъсната.

Всичко това прави остро необходима независима проверка в структурите на МВР и прокуратурата, които са взимали отношение по всичко изброено, без това да доведе до ефективни санкции и реализирана отговорност. И въпреки което два живота бяха отнети вчера. Ние призоваваме за своевременното извършване на такива проверки.”

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1110 0

Водещи новини