Омбудсманът: Наблюдаваме ръст на сигналите срещу ВиК, топлофикациите и колекторските фирми

  • 06 юли 2022 10:51

  • 455
  • 1
© БНТ

Преди голяма част от жалбите, които получавах бяха срещу дъражвни орани. Сега наблюдаваме друго. 43% от жалбите са срещу частните субекти - ВиК-а дружества, топлофикации, колекторкси фирми, фирмите за бързи кредити. Хората са затруднени да погасяват задълежнията си. Затова е важно да бъдат решени тези въпрооси - като например закона за колекторите. Това заяви от трибуната в Народното събрание омбудмсанът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

По думите най-много е делът на потребителските жалби, сред тях за лошото качество на водата и увеличаването на цената и.

В последните 2 години жалбоподателите не бяха никак малко – над 125 хиляди души минаха през институцията с жалби и оплаквания, с търсене на съвет, много от тях ме сезираха с подписки за системни проблеми от години, проблеми, за които е необходима както воля, така и кураж. Мога да кажа, че през последните 2 години не бяха лесни за гражданите – включително заради COVID пандемията. Само през първата половина от 2020 жалбите нараснаха с 30%. Не спряхме да работим за нито един ден през тези две години. Смятам, че изпълнявам и друга функция – да информирам гражданите да си отстояват правата. През 2021 г. се вдигнаха броят на жалбите. Направили сме проверки по 14 хиляди и 700 жалби. Броят на препоръките по индивидуални и общи казуси са над 2855, обясни омбудсмана пред народните представители.  

И допълни, че е изпратила 9500 становища, сезирала е 5 пъти Конституционния съд и при всяко едно сезиране, нейната жалба е била уважена

Ковачева отбеляза, че голяма част от жалбите към нея през изминалата година са били свързани с ниските пенсии.

Бяха положени усилия да бъдат увеличени пенсиите. Над 20 000 души ме сезираха с подписки по въпроса. Има категроия пенсионери, които най-отдавна във времето са се пенсионирали и остават с ниски пенсии. Добре е да се обмисли актуален осигурителн доход и за тях. Другият важен въпрос е свързан с правата на децата. Те преминаха трудни две години в почти изцяло онлайн обучение. Говорим за образователен дефицит и дигитална бедност. През миналата година направих камапния "Синьо лято" за психологическа подкрепа за деца, които са станали по-дистанцирани и затворени по време на пандемията. Важно е да има психолози във всяко училище и часовете на класния да бъдат уплътнени. Важно е да бъде приет законопроектът за детско праводъдие, посочи Ковачева.

Получих много жалби от хората с увреждания. Радвам се, че приехте предложението ми за удължаване на телковите решения, много от които изтекоха на 1 април. Хората с уврежадания останаха без доходи и подкрепа, добави омбудсманът.

Тя апелира народните представители да разгледат въпросът със сгрешените винетки, защото не е справеливо хората да плащат глоби. 

Ковачева коментира и темата с домашното насилие.

Домашно насилие е системен проблем. Над 50 жени убити брутално за две години. Жертва може да стане всеки, няма значение колко човек е обарзован или богат. Щом е затворен вкъщи с насилник може да стане жертва. Подкрепете промените в закона за жертвите на домашно насилие, допълни още Ковачева.

Пандемията постави пред изпитание правата на хората. Тук дебатът е между свободата и правата или сигурността. Не трябва да влизаме дълбоко в този дебат. Омбудсманът трябва да бъде връзката между хората и институциите. Сътрудничеството с вас е от същесвтено значение. Надявам се че докладите, които ви представих ще ви бъдат от полза, за да помогнем на хората, завърши Ковачева.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
455 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.07.06 | 13:47

1
Колекторските фирми ги създадоха и ги държат БСП.Та нищо чудно да са нагли,нали им свършват парите.

Добави коментар

Водещи новини