Грета Ганчева: За безсмъртния ешалон на българското изкуство и култура, спечелил народната любов*

  • 05 юли 2022 12:59

  • 1500
  • 0
Грета Ганчева: За безсмъртния ешалон на българското изкуство и култура, спечелил народната любов*
© уикипедия

Коментар на Грета Ганчева, популярна българска актриса и певица, първата съпруга на поп легендата Емил Димитров. Коментарът й е публикуван от нейната дъщеря журналистката Мила Кудрина.

"Не знам защо, но в последната година непрекъснато мисля за безсмъртния ешалон на българското изкуство и култура. За маститите артисти, режисьори, поети, кинодейци, художници, естрадни певци и композитори, които със своята енергия, майсторство, талант изграждаха едно достойно лице на Балканската ни държава България. Това бяха талантите Данката Матев, Любомир Кабакчиев, Георги Георгиев-Гец, Маргарита Дупаринова, Жени Божинова, с които започнах театралната си дейност от сцената на Народния театър Иван Вазов. Продължих в нов драматичен театър "Сълза и смях" заедно с Ани Бакалова, Стойчо Мазгалов, Вълчо Камарашев, Антоний Генов, Илия Караиванов и др. Българският интелектуалец се радваше на мастити писатели, като Павел Матев, Любомир Левчев, Иван Радоев, репетирала съм и в пиеса на Георги Марков "Ние котараците", Георги Данаилов, Павел Кохоут и много други. Със Стефан Воронов, Георги Минчев, Ирина Чмихова делях естрадните сцени на България, Русия, Судан, Италия. Незабравими рецитали направих с Тончо Русев и Найден Андреев.

Българското кино в лицето на Иванка Гръбчева, Рангел Вълчанов, Николай Корабов, Хачо Бояджиев прославяше България.

Сега за мен се отваря вратата и влизам в 80-годишния си живот, в който все още съм "Венчана за сцената". Получих първия си подарък - прекрасен албум на едно талантлино дете - Валентин Велчев, който се очартава да стане любимец на българската публика - и не само защото пее моя песен, но и с любов гледа към една траниция - "Българската песен".

Позволих си да запиша една велика песен-приказка "Арлекино" на моята първа велика любов и първи и единствен съпруг Емил Димитров. Той си отиде с едно огромно богатство - огромната любов на България. Самият той е Арлекино.

Безсмъртният ешалон на българското изкуство и култура не ламтеше за материални богатства, а печелеше народната любов. И в името на тази любов изгаряше по българските сцени и екрани.

Това са истинските Арлекиновци на България.

Поклон!"

*Заглавието е на редактора

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1500 0

Свързани новини

Водещи новини