Проф. д-р Св. Велизарова за novini.bg: Без паника! Ковид вече е по-малко опасен за здравите

  • 01 юли 2022 13:38

  • 2665
  • 0
Проф. д-р Св. Велизарова за novini.bg: Без паника! Ковид вече  е по-малко опасен за здравите
© pixabay, личен архив

Завръща ли се с нова сила старата паника от Ковид и разновидностите му? Каква е реалната ситуация в страната и има ли основания за притеснения? За ваксините и имунитета, питам експерта, проф. д-р Светлана Велизарова. Тя е специалист по белодробни болести, завеждащ на Клиниката по пневмология и фтизиатрия /болести на дихателната система/ към Детската болница „Проф. Иван Митев”.

Няма нищо неочаквано  в развитието на ковида, защото той не си е отивал. Към момента се забелязва бавно повишаване на заразените, но това не означава, че инфекцията ще се разгърне през летните месеци. Колкото повече стоим на отворени прозорци и в природата, толкова е по-малка вероятността да се разболеем.

Ваксиналното покритие в България не е голямо, което означава, че при всички положения есента ще имаме нова вълна на заболеваемост. Мутирайки, вирусът става все по-малко вирулентен и все по-заразен, но по-малко опасен. Най-общо казано, това означава, че по-малко хора ще се нуждаят от болнично лечение.

И друг път съм казвала пред вас, че докато не се зарази много голяма част от населението и то не преболедува, инфекцията няма да се спре.

Съобщават за нови варианти на вируса в Гърция, които вероятно ще бъдат донесени и в България през септември, когато се приберат летовниците от там.

Но не мисля, че има повод да се паникьосваме още от сега. Наесен ще видим колко бързо ще се разпространи заразата и тогава трябва да се преценява дали да се вземат ограничителни предпазни мерки, в т.ч. и връщането на маските. Припомням, че в първите дни на болестта ние не знаем, че сме заразени и точно тогава най-често прехвърляме болестта и на околните. Смятам, че свикнахме вече с маските и надали някой смята, че те са голямо „ограничение”.

Хората вече знаят, че когато доминира един вирус в определено време, всички останали намаляват и дори изчезват. Всички помним как в началото на разпространението на Ковид у нас, сякаш изчезнаха гриповете. Затова моя съвет е всички, които не са се ваксинирали преди, сега да си поставят ваксина срещу коронавируса. За пълно спокойствие и предпазване обаче, е добре да си поставят и грипни ваксини, т.е. и двете ваксини.

При децата предполагам, че наесен ковида ще премине като една респираторна инфекция, която може и да не усетят в повечето случаи.

Лично аз съм противник на имунозащитните мерки, защото организмът е един съвършен механизъм, който успява да се пребори с всичко, когато е здрав и пълноценен. Не бива да се гълтат хапчета за всичко – за имунитет, за тонус, за енергия. Ми тогава къде отиват естествените процеси като храненето например! Внасяйки имуностимулатори в организма си, ние всъщност подтискаме естествените защитни механизми на човека.

Един нормален, здрав човек има достатъчно защити в тялото си, с които да бори болестите.

Колкото до Маймунската вариола, то тя се разпространява  при изключително близък интимен контакт. Малко е вероятно от нея да се получи епидемиологичен взрив сред населението.

Вече има доста оплаквания от т.нар.чревни инфекции, повечето от които са вирусни. Затова е важно да се спазват правилата на добрата хигиена – да се измиват прецизно ръцете, храната, помещенията и т.н.. Хигиената е единственият начин, чрез който можем да се предпазим от всякакви вирусни инфекции. Като тръгвате на море, не забравяйте в багажа да си сложите и пробиотици, които помагат при чревни инфекции.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2665 0

Свързани новини

Водещи новини