Дебне ни голяма опасност! Възможен е теч на лични данни заради отстъпката за горивата

  • 01 юли 2022 08:02

  • 2101
  • 3
Дебне ни голяма опасност! Възможен е теч на лични данни заради отстъпката за горивата
© Кадър Нова телевизия

Отстъпката от 25 стотинки за горивата беше приета от Народното събрание. Какво обаче означава тя за работата на бензиностанциите коментира юристът в Асоциацията на търговците на горива в България Георги Тенев.

„Във влизането в търговския обект ще може да бъде видяна крайната цена за физически и юридически лица. Но заплащайки нашата сметка на касата, там ще бъде приспадана съответната отстъпка - компенсацията от 25 ст.”, обясни той.

Тенев разясни, че днес едва ли ще е възможно да заредим гориво с отстъпката. Първо е необходимо законът да влезе в сила, а след това търговците на горива да актуализират софтуерите си.

„Необходимо е персоналът да бъде обучен да обработва този обем лични данни, който досега не се е изисквал. Вероятно на никого не му се е налагало да си представя регистрационния талон на автомобила, за да зареди гориво. Ще отнеме време чисто технически”, отбеляза Тенев.

Мярката за държавната помощ за бензина не започва от днес и не е задължителна

По думите му е възможно бензиностанциите да успеят да се справят в рамките на седмица. „Тази компенсация ще се предоставя с оборотните средства на търговеца, а не на държавата. Държавата впоследствие, най-рано след 45 дни, ще възстанови тази компенсация на търговеца на горива”, разясни още юристът.

Притеснението му е, че може да се създаде една „нездрава” еуфория у населението, което да тръгне да се презапасява с уж по-евтини горива. „Това към момента няма никакъв смисъл и би се оказало доста вредно предвид спорните вериги на доставки”, коментира Тенев.

Юристът предупреди за опасност от изтичане на лични данни заради необучения персонал. „Дори чисто като техническа грешка е възможно да се получи злоупотреба с лични данни по някакъв начин”, уточни той. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2101 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ФАКЮ

2022.07.01 | 08:17

1
то голяма отсъпка ,аз зреждам 20 литра на месец. дали ще спестя тия пикливи 4 лв или не е все тая. един хляб вече гони 3 лв.
Фарс

2022.07.01 | 08:51

3
тези 25ст. много отдавна са нищо. То 25лв. са нищо, ти стотинките чак..

2022.07.01 | 08:35

2
Отделно, тук хитростта, която правят е, че казват 25ст./л. защо не го направят на процент? Знаеш защо! Всичко е трик за прост народ... тези 25ст. скоро ще са нищо...

Добави коментар

Водещи новини