Живот от гише на гише. Докога бе?

  • 28 юни 2022 15:00

  • 1752
  • 0
Живот от гише на гише. Докога бе?
© pixabay

Голяма част от българите продължават всеки ден да губят енброя часове, за да чакат пред гишета в различни ведомства, фирми, банки... Правителство след правителство обещават да ни спасят от диктата на чиновника зад гишето, но засега само ни информират къде колко пари са  били похарчени и висенето на опашки пред гишетата  продължава...

В рамките на няколко години самата аз набрах доста горчив личен опит с обслужване на администрацията, заради която си пропилях не един и два дни от отпуските.  Примерно в ТЕЛК, които между отделните градове и дори между различните кабинети и болници предпочитат да не си препредават информацията за даден пациент в ефир, а изискват да я получават само на ръка върху хартиен носител. Да де, ама, ако пациентът е неподвижен и с това трябва да се заемат негови близки! Всички хукват да обсужват калпавата чиновническа система и да губят часове наред от своето време.

Такава неразбория цари и при смяната на личните документи, където въпреки уверенията, че няма да губим часове наред, защото ще създадат стройна организация, нищо не беше променено. В КАТ ни предлагат от същото и в повече, в общините, кметствата, пощите – навсякъде в държавата на почит е чиновникът зад гишето. И ти, който с данъците си му плащаш заплатата, си длъжен да му висиш и на опашките, които създава.

По-трагично е, че не малко от частните фирми, банки, мобилни оператори и какви ли не, усвоиха безпроблемно този паразитизъм

и с охота прилагат същите тертипи. Зариват те с ненужна бумащина и изисквания, принуждават те да чакаш с часове на опашки в студ и пек, да подписваш тонове книжнина. Тук дори не ми се отваря дума за милионите хектари гори, изсечени заради чиновническата немарливост, безхаберие и мързел.

Според публични признания на специалисти от IT сектора, само близо 5 на сто от административните услуги у нас се извършват по електронен път. Иначе затова се говори от има няма вече над три петилетки. Като вода в пясък потънаха над 200 милиона лева от евросредства уж за създаване на електронни услиги, както и други 2 милиарда лева от парите ни за подобряване на работата в администрациите. В резултат все още търпим диктата на чиновника зад гишето, който явно признава само бумащината и с охота ни тормози с нея.

Аделина Делийска
1752 0

Водещи новини