Водещите новини! „Монд“: България навлиза в период на нестабилност. Украйна получи ракетните системи от САЩ и обеща „горещо лято“ на Русия

  • 23 юни 2022 18:48

  • 1280
  • 3
Водещите новини! „Монд“: България навлиза в период на нестабилност. Украйна получи ракетните системи от САЩ и обеща „горещо лято“ на Русия
© Getty Images/Булфото/Novini.bg

*** Водещите вечерни новини на 23 юни ***

 

Българското правителство, избрано с труд през 2021 г., падна на 22 юни след вот на недоверие, гласуван от опозицията. За страната се очертава период на нестабилност, пише в коментар френският в. "Монд".

Вече отслабено от силни вътрешни противоречия, изострени от войната в Украйна, правителството на 42-годишния възпитаник на Харвард Кирил Петков няма мнозинство в парламента от 8 юни, когато националистическата партия "Има такъв народ" напусна четирипартийната коалиция, предаде БТА. Нейният лидер, певецът Станислав Трифонов, наричан Слави, се обяви най-вече против първоначалната политика на Петков спрямо Северна Македония.

"Монд": След падането на кабинета България навлиза в период на нестабилност

***

„HIMARS пристигнаха в Украйна. Благодаря на моя колега и приятел - министъра на отбраната Лойд Остин, за тези мощни оръжия! Лятото ще бъде горещо за руските окупатори. И последно за някои от тях", закани се той в Туитър.

По-рано Резников заяви, че оръжията от САЩ ще помогнат на Украйна да си върне обратно окупираните територии, включително Крим и Донбас.

От своя страна, Москва оцени като "крайно негативен" новия пакет американска военна помощ за Украйна, включително доставката на ракетните системи HIMARS.

Украйна получи ракетните системи от САЩ и обеща "горещо лято" на Русия

***

„Ние знаем, че България получава подкрепа, за да дестабилизира Република Северна Македония (РСМ)", това каза албанският премиер Еди Рама. 

Албанският премиер: България получава подкрепа, за да дестабилизира РСМ

***

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е отхвърлил френското предложение. Той обяви решението си след срещата на върха Западни Балкани - Европейски съюз в Брюксел.

Премиерът на РСМ отхвърли френската оферта и постави свои условия

***

В понеделник правителството подава оставка. Сутринта. Това обяви премиерът Кирил Петков в Брюксел.

Кирил Петков обяви кога подава оставка

***

"Русия е виновна за всичко, което става в България", това заяви посланикът на Москва в София Елеонора  Митрофанова", предаде РИА Новости.

"Това, че съм виновна за падането на кабинета вероятно е най-удобното обяснение, защото нашата страна е виновна за всичко, което се случва в България. През миналата година българите гласуваха три пъти за парламент и бе съставено коалиционно правителство. Партиите в Народното събрание са от различен политически спектър", заяви Митрофанова.

Елеонора Митрофанова: Русия е виновна за всичко, което става в България

***

Ще за помня вчерашния ден с енергията на площада. Имаше хора които ни олеха да не се отказваме. Това беше една битка, в която мафията спечели, но войната продъажва. хората го виждат и са там, за да ни подкрепят и дани дадат смелост. Имайки тези хора зад себе си и че оценяват това, което правим ние можем да продължим тези реформи. Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Йордан Терзийски в предаването "Денят на живо" по Нова нюз.

Депутат от ПП: Новата коалиция ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН е безплодна и саботира работата на държавата

***

„В редица интернет платформи, включително рускоезични, е установена съмнителна активност“.

В хода на операцията са проверени предложения за подпомагане или наемане на работа на бежанци и платформи за запознанства и сексуални услуги за установяване на опити на престъпни мрежи да атакуват украинските бежанци с цел експлоатация.

Разследващите са наблюдавали 125 интернет платформи в 14 различни страни и са установили девет предполагаеми трафиканти на хора и девет потенциални жертви.

Проверката "е установила значителен брой съмнителни предложения за работа, насочени конкретно към украинките", при които са предлагани "фотосесии" и обещания за "светло бъдеще".

Европол допълни, че операцията е хвърлила нова светлина върху заплахите от сексуална и трудова експлоатация на украинските бежанци.

Европол: Престъпни мрежи атакуват украинските бежанци

***

Първи случаи на маймунска шарка в България

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1280 3

Коментари 3

Добави коментар

2022.06.23 | 19:39

1
Френските гаубици Цезар са вече пленени и се намират в Нижни Тагил , РУСИЯ за разглобка и разучаване ! Grand merci !
ДА БЕ

2022.06.24 | 05:42

3
СКОРО ЩЕ ЗАПОЧНАТ И ДА ГИ ПРОИЗВЕЖДАТ....
Видял

2022.06.23 | 20:48

2
И от амерските три седмици вече има бройки за разучаване.

Добави коментар

Водещи новини