Доц. д-р Л.Н.Гломб за novini.bg: Инфекциозните болести не признават граници

  • 22 юни 2022 16:24

  • 638
  • 0
Доц. д-р Л.Н.Гломб за novini.bg: Инфекциозните болести не признават граници
© бнт и pixabay

Има ли опасност Маймунската вариола да ни споходи тук и вземат ли се превантивни мерки от здравните власти? Кога и как се е появила тази инфекция? Какво е развитието на Ковид и неговите варианти към момента у нас?  Разговарям с доц.Любомира Николаева Гломб, лекар вирусолог със специалност "Клинична вирусология". Тя е завеждащ на отдела по вирусология в Националния център по заразни и паразитни болести.

Вирусът на Маймунската вариола е познат от 1958 година, когато за първи път е бил изолиран от маймуни-лабораторни животни в една Датска ферма. За първи път като зараза при човек е описан през 1970 година при малко дете от Конго. От тогава досега вирусът съществува в ендемичен вариант, т.е. в изолирани територии по света – Централна и Западна Африка.

Съществува в две форми – Конгоанският вариант и Западноафриканският, като първият се отличава с по-тежки симптоми при протичане и висок леталитет . 10 на сто от заразените са в риск от смърт. Докато другият вариант, е по-слаб и се отличава с по-леко протичане на болестта.

Вече в доста страни – 42 от членовете на СЗО, има установени случаи на заразяване с Маймунска вариола. Секвенирането на тези зарази установи, че са от Западноафрикански тип. Към 15 юни заразените са 2 103-ма души, като за повечето от тях е установено, че са мъже, правили секс с други мъже. Клиничната картина на болните е малко по-различна от наблюдаваната в Западна Африка. За момента няма регистрирани смъртни случаи, хоспитализация се наблюдава изключително рядко.

Всяка инфекциозна болест при съвременните комуникации няма гаранции, че няма да пристигне и в България. Нашият център е в готовност да посрещне подобна опасност, която преди това би се установила в кабинетите по дерматология и венерология и евентуално в гинекологичните, също при общо практикуващите лекари и инфекционистите.

От МЗ вече са разпрартени документи и указания да се внимава за такива случаи, но засега няма индикации за болестта у нас. Какво ще се случи после, не знам, защото инфекциозните болести не признават граници.

За съжаление вече две години и половина живеем с вируса на Ковид, който не си е отишъл, тук е, но просто други новини го изместиха. Примерно само днес има 310 случая на доказана ковид инфекция. 40 от тях се нуждаят от болнично лечение, има и такива, които трябва да са на инхалация.

Това, което ме притеснява е, че днес случаите са два пъти повече от милата седмица и по-предишната. Друго тревожно е, порцентът на положителните проби. Ние малко се изследваме, за съжаление.

Епидемиологията е наука, която се нуждае от време, за да може да се проследят тенденциите. Надявам се, двойното нарастване на заразените с варианти на ковид да е временно.

В Европа има стръмно качване на броя на инфектираните. Новите варианти на заразата не се повлияват от предишни ваксинации. Това, което се очертава като тенденция в Западните страни, където заразените са повече е, че и там хоспитализациите са малко.

Хората с придружаващи заболявания отново са застрашени и моят лекарски съвет е, който не се е имунизирал, нека да го направи сега, също и третата доза, за онези, които не са си я поставили. Важно е, защото, примерно в Гърция, вече броят на заразените надвишава 7-8 хиляди дневно. А знаем, че много българи почиват през лятото там.

Нека хората да запазят спокойствие, защото, както още от детството си знаем от Карлсон, който живее на покрива,  „разковничето за благоденстващ живот е спокойствието и добрата храна”. Бих добавила и здравият разум.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
638 0

Свързани новини

Водещи новини