Светият синод на БПЦ за "София прайд": Не!

  • 17 юни 2022 13:36

  • 4174
  • 10
Светият синод на БПЦ за "София прайд": Не!
© Булфото (архив)

"Светият синод на родната ни православна Църква категорично изразява своето неодобрение и несъгласие и се противопоставя на организирането и провеждането на гей парад на 18 юни (събота) т.г. в скъпата ни столица София". Това се казва в обръщение от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) за предстоящия гей парад в София, съобщиха от Българската патриаршия. 

"Водени от загриженост за човека, който е създаден по Божий образ и подобие, с бащинска загриженост подчертаваме изконните истини за човечеството и настоятелно потвърждаваме, че хомосексуалното поведение е напълно съзнателно и греховно променяне на дадената от Бога полова идентичност. Половата ориентация не е въпрос на избор, а е както свидетелстват страниците на Свещеното Писание - твърдо установена даденост.

Как "Шествието за семейството" и „София прайд“ се засякоха тази година

Като пастири сме силно притеснени от засилващите се тенденции сред българското общество, в което приемането на хомосексуалните действия като нещо нормално и дори естествено сред младежта се увеличава. Проповедта и гласът на Църквата Христова в света наред със своето онтологично действие - да посочва категорично кое е добро и кое е зло и да проповядва с бащинска загриженост библейските и християнски нравствени ценности, завещани ни от Самия наш Творец", се казва в обръщението от Светия синод.

В него се заявява, че "извършването на греховете на плътското взаимодействие на хора от един и същ пол, са противоестествени и неприсъщи на човешката природа. Ето защо, независимо от обстоятелствата при съзнателния избор за извършването на този грях, Православната църква не може да намери извинение за подобни действия и взаимоотношения".

Цялата православна антропология, категорично заявява, че единствената цел на човешкия живот, включително телесното му битие, е да прославя Бога. Тя подчертава и Христовата заповед: "Бъдете съвършени, както е съвършен Небесният ваш Отец" (Мат. 5:48); както и увещаването на св. апостол Павел - "прославете Бога в телата си!" (1 Кор. 6:20).

Православната църква всякога се е обявявала за зачитането на свободната воля на човека в избора, определящ живота му. Но наред с това, категорично е отстоявала моралните истини, без да се влияе от натиска на силните на деня, от модата и суетата на времето, се посочва в обръщението.

В него се заявява, че "Светият синод е силно обезпокоен и от факта, че при организирането на гей парада, из улиците на столицата на Обичната ни Родина, ще бъде използвана нарочна подвижна сцена за деца, които ще бъдат живи наблюдатели и дори участници в това неприемливо събитие, защото "който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина" (Мат. 18:6).

"Призоваваме всички отговорни институции да сторят всичко по силите си за спирането на този акт на помрачение на ума и въвличането на най-малките и чисти по сърце в това събитие, проява на най-висша форма на разложение в нравствените и морални принципи в обществото ни.

Като отправяме искрена молитва към Господ Иисус Христос да просвети сърцата на всички, които се готвят да участват в непристойното събитие в София на 18 юни 2022 г., да укрепи хората, от които зависи спирането на предстоящото събитие и да им даде разум да познаят Истината", посочват в своето обръщение от Светия синод на БПЦ-БП.

Радина Лазарова
4174 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Sarbeca Z

2022.06.18 | 18:53

10
Фъндъкова подкрепя соросоидите
Мария Магдалена

2022.06.17 | 16:40

8
Така е! Половата ориентация не е въпрос на избор: като се родиш гей, си оставаш такъв до живот... Друг въпрос е дали от това дотолкова ще се объркаш, че да участваш в нещото, неправилно наричано гей-парад. Мисля, че никой нормален гей няма да се излага по такъв гротесков начин... Луди и полулуди има навсякъде, вкл. и сред хората с различни полови и половоролеви девиации. Който е безгрешен, да хвърли пръв камъка...
Еми…

2022.06.18 | 16:51

9
Много библеско но маймунската шарка не прощава! Плюс това за педеругите правата са повече така че ме извини ноооо. Това е извращение
Дионисий

2022.06.17 | 14:19

3
С уважение към Светия синод, но да не се бърка в нашия живот, защото ако трябва да цитирам имена, в синода почти всички правят еднополов секс със семинаристи. Те не могат да присъстват на шествието , защото са черноризци.

2022.06.17 | 14:32

7
а вие защо ни натрапвате вашия живот?!

2022.06.17 | 14:23

4
На Фандъкова 15 пъти и казаха да не разрешава това извращение и тя 15 пъти го позволи. Просто трябва да я запалят жива, не става с аргументи.
НЕРЕЗ

2022.06.17 | 14:25

6
ДО АНОНИМКА.. Предпочитам секс с мъж отколкото, с жена. Жените са само за РАЗПЛОД.
Архимандрит Дионисий

2022.06.17 | 14:24

5
Какво значение има кой с кого спи? Църквата да не се рови в коша с оспермолено бельо. Днес вече и мъжете раждат.
Рашко

2022.06.17 | 14:14

2
Обратните са болни “ хора” и трябва да бъдат затваряни в комуни и лагери !

2022.06.17 | 13:56

1
Не по улиците, само по манастирите може

Добави коментар

Водещи новини