Управление от дивана? И се чудете защо и премиерът на Албания ни се подиграва

  • 13 юни 2022 20:31

  • 24613
  • 0
Управление от дивана? И се чудете защо и премиерът на Албания ни се подиграва
© кадър: YouTube

Има неща, които са отвъд способността ми да проумея. Едно от тях е: да отидеш да живееш в Лондон например или в Сан Диего, Калифорния, и оттам да гласуваш за националисти-популисти, за които знаеш само, че пеят добре и разказват вицове много смешно, за да се надяваш те да оправят родината, в която ти не стъпваш много-много, но да се сърдиш на българите в България, че не са достатъчно „патриоти“, ако се противопоставят на същите разказвачи на вицове, когато започнат да си измислят „причини“ да развалят управлението на държавата в момент на война, свят след пандемия, световна икономическа криза и чудовищно разделение.

Всичко по темата:
Трусовете в коалицията 687

А сега сложи към картинката и факта, че разказвачите на вицове и певците ОТДАВНА са известни с дружбата си (от трийсетина години) с разни Илиеви, разни Павлови, разни прякори…

… и пак се чуди защо на някой от нас тук още в началото ни беше съмнително, че ТОЧНО те ще се борят с мутрите и мафията. 

Аз пък ще продължавам да се чудя защо се чудиш.

Сложи и това: че преди няколко години (съвсем неотдавна) разказвачите на вицове и певците бяха казали, че НЯМА да влизат в политиката и с дълга и поучителна реч са обяснили ЗАЩО, натъртвайки, че не е работа за тях. 

Сложи и това: как заедно с разказвачите на вицове и певците се възмущавате на управлението „от джипката“, но го сменяте с управление „от дивана“ и изведнъж всичко ви се вижда различно.

Различно, как? 

Диванът и джипката с различна кожа ли са тапицирани? 

Да резюмираме дотук: човек, който казва, че няма да влиза в политиката и че не е работа за него, малко по-късно влиза в политиката и с влизането си казва, че не разбира от… следва списък, в които изрежда политика, икономика, финанси… но пък си имал бил хора за това. После еднолично се взимат решения, въпреки че разбиращите от политика, икономика, финанси научават за тях последни.

Радостин Василев: Мафията проби в ИТН. Свалям доверието си от Слави Трифонов

После, докато ни се обяснява, че има планове да се бори с мафията, си припомняме, че преди години (неотдавна, като се замислиш) е разказвал за приятелството си с хора, които още тогава се наричаха „мутри“ и е обяснявал, че са „мъжки момчета“ и си държат на думата. Човек, който се подиграва на управлението от джипката, управлява от дивана и не се появява нѝ в парламента, нѝ пред журналисти, никой не може да му задава въпроси, а отговорите на всичко се поднасят във Фейсбук с драматичен фон и свъсени вежди. А гласуващите за него са сигурни, че въпреки всичко изброено дотук, той неминуемо ще оправи държавата. 

И пак се чудете защо и премиерът на Албания ни се подиграва. 

Еди Рама за шегата си за "премиера на бъдеща Западна България": Целях да засегна България

За Македонския въпрос, който беше изтъкнат като причина да се разбие правителството: не съм сигурен, че му е чак такъв проблем, след като преди няколко месеца предложи да го изтъргуваме срещу приемане в Шенген и падане на американските визи. 

За „нямането на пари в държавата“ – хептен! Пари има и се разпределят в бюджета. Дори се чакаше гласуване за увеличение на пенсиите и качване на тавана им, както и за пари за бизнеса. Познайте кой го саботира. Остава особеното чувство, че… не в държавата няма пари, а държавата няма пари за тях. Като например ония 3 милиарда, които са искали за регионалното министерство, за да се разплащат с фирми, които са разследвани за отклоняване на средства. Министърът отрече, от управляващата партия обаче показаха документ с неговия подпис. 

За „ония девет милиарда“… писна ми да ги слушам. Шест или седем пъти Асен Василев е давал подробни отговори и разбивки по пера – кое къде отива и ЗАЩО. След всеки отговор, изчакват да мине малко време и пак задават същия въпрос за същите пари, и ПАК го задават с патос, та да може в медиите да излизат гръмки заглавия. Пак получават същия отговор и пак изчакват да се забрави, и пак задават същия въпрос, пак със същата цел. И вие се чудите защо този цирк не вади държавата от блатото? Верно ли? 

Негов министър го опроверга за „източваните“ пари… Цитат: „Николов редактира Трифонов и за неточно използвания от него глагол "източват", когато говори за похарчени 4 млрд. лв. в енергетиката. Напомни, че парите са отишли за компенсации на населението и бизнеса и за покриване на стар дълг на НЕК. "Източени не е най-точната дефиниция“.

Министърът на Слави опроверга Слави

За „купуването на депутатите му“ – Кирил Симеонов, член на бюджетната комисия, е депутатът, който пръв публично призна, че се е срещнал с премиера Петков и е бил убеждаван да не се подчини на партийното решение за напускане на управлението. Разговорът се е провел снощи в офис близо до БНР, обясни той.

"Имахме кратка среща, на която той не ми е предлагал абсолютно нищо, напълно съм откровен – нито постове, нито пари или всякакви такива работи, просто си поговорихме и ми каза, че ако мога да си преосмисля позицията, за да не хвърляме страната в хаос и т.н", каза Симеонов. (от БНР, 10 юни)“. 

Диванчето в съвременната популярна култура се свързва с няколко неща, сред които някак силно се открояват: „оправянето“ (в смисъл на: … а след това се загащваме); и психотерапия, по време на която терапевтът те е сложил да легнеш на диванчето. 

В България се опитахме да му придадем съвсем ново символно значение – на управлението. Ама, пак по нашенски, се оляхме и смесихме символиката. И сега стана: ще ни управляват оттам ли или ще ни оправят там, или сме лудите на терапия? 

Понеже споменах психотерапия… нали знаете как повтаряемостта на някои събития те кара да ги асоциираш с дадени неща? Ако например всеки път те бие ток от бутона на асансьора, след година започваш всеки път, като видиш асансьор, да се сещаш за ток и болка. 

Е, ние вече ще потрепваме конвулсивно, всеки път като видим диванчето или черния фон на студиото – тип Оруелския свят от „1984“. А ние ще ги виждаме още често. Ще има още включвания. 

 

Последвайте канала на

Александър Томов
24613 0

Свързани новини

Водещи новини