Искаме по-високи пенсии, но не искаме бюджета (или „Защо функционалната неграмотност е смъртоносна“)

  • 13 юни 2022 16:57

  • 1684
  • 0
Искаме по-високи пенсии, но не искаме бюджета (или „Защо функционалната неграмотност е смъртоносна“)
© Getty Images/Novini.bg

Задавали ли сте си въпроса: „доколко може да бъде опасна функционалната неграмотност на обществото?“ И по-конкретно: „доколко може да бъде опасна лично за вас?“

Помедитирайте над тези въпроси…

Функционалната неграмотност не се свежда само до това индивидът Х да може/не може да си служи с компютър или да си попълва данъчната декларация, или да разпознава фалшивите новини.

Тя се свежда и до разбирането на някои процеси, като например откъде идват парите, от които зависиш и как да не си режеш сам клона, като последния идиот. 

Например: 

- Искаме по-високи пенсии и заплати (демек: пенсии и пари за бизнеса, откъдето да дойдат за заплатите). Искаме!

- Добре! Ето сега ще ги гласуваме. Ще гласуваме бюджета, в който са заложени по-високи пенсии, повишаване и на тавана, както и пари за бизнеса. Искате, получавате. 

- А-а-а! Не!

- Какво не?

- Не искаме да приемате бюджета, това е бюджет за корумпирани олигархични кръгове!

- Кой ви го каза това?

- Там в един сайт четох!

- Без бюджета не може да има по-високи пенсии и заплати… 

- Ето! Лъжци! Казахте, че ще ни дадете! А не давате!

- Даваме. Вие не искате да се гласува бюджетът. 

- Защото това е бюджет за корумпирани олигархични кръгове!

(… и така до безкрай…) 

И ако сте сред нормалните индивиди, разбирате как стоят нещата, но въпреки това трябва да седите и да гледате как индивидът Х с тъпоумието си ви завлича надолу и няма да я видите тая пенсия или заплата. И колкото и той да се задоволява с мисълта, че поне има кого да обвини, вас по никакъв начин не ви греят малоумните му натаманени проникновения от страната на шапките от алуминиево фолио. На него си му е добре, че има кого да си мрази и да си рие в кочинката, но вас това не ви топли ни най-малко. 

***

До такава степен се е засилило чувството за интелектуална безтегловност, че на всеки му хрумва да се пробва да пуска номерца и да се измъква с леки клишета. 

Николай Михайлов решил да пробва стария български лаф: „Всичката Мара втасала, тà…“, само че го е перифразирал. Това е стар номер за отклоняване на вниманието: да кажеш, е това ли ни е най-големият проблем!—и да отклониш вниманието на другаде. 

Той е пробвал с не много хитрото: „Политика, икономика, виждате, правителство… Всичко е наопаки с краката, цялата ни държава. Обаче Цар футбол винаги е най-интересен. Да си погледнем първо държавата и тогава да говорим за футбол“. 

Значи… първо да си оправим държавата, ча-а-а-а-к после да гледаме футбола. Добре, оставяйте бутонките, оставяйте ръкавиците и марш на къра, зад бюрото, зад волана на камиона, марш да учите и да оправяте държавата, щом футбола го слагаме на пауза, заминавайте, като се оправи държавата, ще ви се обадиме да идете пак да ритате, до тогава: ще си гледаме английското и испанското. 

Тъпотии!

И в Бразилия не са цъфнали и вързали и политически, и икономически, и социално, но футбол си имат, нали?

„Всеки идва да дава максимума за този отбор, пред телевизора е много лесно да критикуваш”, каза ни назидателно Николай Михайлов, който е син на шефа на БФС. 

Аз не съм от тия, дето обичат да сеят критика наляво и надясно, само че… вие направихте реми с Гибралтар. И не, това не беше „просто моментен спад, всички правят грешки“, това беше ПОРЕДНОТО дъно. Направихте реми с Гибралтар!!!! И баба ми има право да ви критикува, не само аз, от дивана. 

Имам чувството, че ако се съберем двайсетина човека след работа и потренираме два месеца, националите ще се окажат силно ненужни. Със сигурност няма да сме по-зле от тях. 

Но понеже, както казах, се затвърди усещането, че българинът е функционално неграмотен, дори футболистите вече взеха да се пробват да се правят на оратори и да ни хвърлят прах в очите. При това… назидателно – като леля на пазар, която се възмущава от цената на чушките. 

***

Слави повтаря едно и също: купуване на депутати. 

Ето какво каза НЕГОВ депутат, който пръв заговори за „слуховете“:

Кирил Симеонов, член на бюджетната комисия, е депутатът, който пръв публично призна, че се е срещнал с премиера Петков и е бил убеждаван да не се подчини на партийното решение за напускане на управлението. Разговорът се е провел снощи в офис близо до БНР, обясни той.

"Имахме кратка среща, на която той не ми е предлагал абсолютно нищо, напълно съм откровен – нито постове, нито пари или всякакви такива работи, просто си поговорихме и ми каза, че ако мога да си преосмисля позицията, за да не хвърляме страната в хаос и т.н", каза Симеонов. (от БНР, 10 юни)

Ще повторя думите му: „…НЕ МИ Е ПРЕДЛАГАЛ АБСОЛЮТНО НИЩО, напълно съм откровен – НИТО ПОСТОВЕ, НИТО ПАРИ или всякакви такива работи, просто си поговорихме и ми каза, че ако мога ДА СИ ПРЕОСМИСЛЯ ПОЗИЦИЯТА, ЗА ДА НЕ ХВЪРЛЯМЕ СТРАНАТА В ХАОС…“

Но Слави си държи на неговото: „КУПУВАНЕ на депутати“. И днес преповтаря, че са му купили депутатите с пари и постове. 

Кирил Петков не отрича да е говорил с тях, дори натъртва на това, че ще продължи да го прави и ще се опитва да ги убеди да работят заедно. Не виждам проблема в това. За разлика от други, които приемат всичко като футболен отбор, който не можеш да напуснеш, без да разсърдиш публиката. Думите на един шоумен, натъкмени да звучат гръмко, са им много по-важни от истината, да не говорим, че и от бъдещето на държавата им. Нищо, че до един са „патриоти“. 

Защо?

Защото функционалната неграмотност е смъртоносна, затова. 

Тя лишава пенсионерите от по-високи пенсии, бизнесът – от средства за заплати. И не защото нарочно искат да го правят, просто не могат да вържат две елементарни точки една с друга. Не могат да вденат, че приятел с мутрите, който е пял на ухо на Павлов, на Илиеви, на всичките мутри, каквото са му поръчвали и който е заявил, че ще управлява, а не става от дивана, може да ги лъже. Не. Никога! Той казва, че е патриот! 

Обвиняващият в „купуване“, да припомня: миналата година нееднократно наричаше кабинета, който се опитваше да състави, „баницата“ (като в изречението, че всеки искал от него парче от баницата). 

Та, неговото мислене ни е ясно. Ясно е и защо си мисли, че му „купуват“ депутатите. Едва ли знае за друг начин. 

***

И не на последно място: COVID. Ето как съвсем ПРЯКО функционалната неграмотност е смъртоносна. Елементарни неща, като болест—ваксина—живот vs. болест—няма ваксина—смърт… не могат да бъдат осмислени, това са цели интелектуални планини явно, по-високи от Хималаите. 

И, между другото, ако не съм ви развалил настроението все още, ще направя още един опит: 

Идва нова вълна на COVID, съобщи The Guardian. 

***

Не знам какво да ви кажа. Освен… спасявайте се. Успех! Те няма да изчезнат, няма и да се образоват, защото не искат, бай Ганьо им е кумир и се гордеят с изостаналостта си. Не можеш да им вземеш „изконните ценности!“ Така че: спасявайте се. Успех! 
 

 

Последвайте канала на

Александър Томов
1684 0

Водещи новини