В Тюленово откриха паметник на загиналия подп. Валентин Терзиев

  • 08 юни 2022 15:25

  • 992
  • 2
В Тюленово откриха паметник на загиналия подп. Валентин Терзиев
© Булфото

Близки, колеги и приятели присъстваха на церемонията по откриването на паметника на загиналия преди година български пилот подп. Валентин Терзиев.

На церемонията присъстваха областният управител на Добрич Галин Господинов, кметът на Шабла Мариян Жечев, семейството на подполковник Терзиев, представителни части на Военноморските и Военновъздушните сили на Република България и граждани.

Слово произнесе командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев. 

Синът на подп. Валентин Терзиев съди авиобаза "Граф Игнатиево"

„Измина една година от онази нощ, когато на 19 км от тук небето се сля с морето и Вальо отлетя завинаги. Отлетя, за да ни има нас.; за да повдигне за пореден път жестоките и болезнени въпроси за българската бойна авиация, които така и не намират своето решение. Измина една година, която не беше лека за никого от нас. Но ние не се отказахме, защото и Вальо не се отказа и неговата воля и несломим дух ни мотивираше да продължаваме напред. Една година, през която много се изписа, много се изговори, много обещания се дадоха, но нищо не се промени. „Ние продължаваме да летим малко, да дежурим много, да нямаме време за семействата си, но никой от нас не каза „не“, не каза „стига“, не се отказа именно затова, че Вальо не се отказа“, каза бригаден генерал Русев. 

„Вальо знае, че има запазено място в мислите и сърцата ни и когато ние летим, той лети с нас. Докато сме живи, ще помним и ще разказваме. А после след нас ще остане монументът и той ще продължи да разказва за пилота, който не се поколеба, не се изплаши да излети в онази тъмна нощ и да остане завинаги в полет“, допълни той, цитиран от БТА. 

 

Мариян Жечев заяви, че на следващото заседание на Областната комисия за военните паметници ще предложи паметната плоча да бъде вписана в регистъра на военните паметници, за да намери подполковник Терзиев своето достойно място сред падналите за България военнослужещи.

Мая Йорданова
992 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Анонимен

2022.06.08 | 19:05

2
Руснаците го убиха.
Анонимен

2022.06.08 | 19:05

1
Руснаците го убиха.

Добави коментар

Водещи новини