Омбудсманът се обяви срещу скока на цените на парното, топлата вода и тока от 1 юли

  • 07 юни 2022 12:03

  • 933
  • 3
Омбудсманът се обяви срещу скока на цените на парното, топлата вода и тока от 1 юли
© Омбудсман
Слушай новината Слушай новината

„Заявявам категорично становище, че в настоящата ситуация на извънредно голям ръст на инфлацията в България всяко увеличение на енергийните цени, дори и минимално, ще бъде трудно поносимо за битовите потребители.“

Това каза омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент по време на обществените обсъждания в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по повод предстоящото увеличаване на цените на топлинната и електрическата енергия за регулирания пазар, които ще влязат в сила от 1 юли 2022 г. Според омбудсмана планираните увеличения на цените на топлата вода, парното и електроенергията са неприемливи за хората, чиито доходи не само, че се увеличават, но и далеч надхвърлят възможностите на повечето потребители да ги заплатят.

„Отделният битов клиент няма право на индивидуален отказ от услугите на топлофикация. Дори да не пуска радиаторите си и да стои на студено той задължително трябва да плати за топлинна енергия от сградната инсталация. Поради тази причина масово собствениците и ползвателите на топлофицирани жилища възприемат топлоснабдяването не като услуга, а като такса или квази данък, чийто размер зависи от цените, определени от КЕВР“, подчерта общественият защитник. 

Средно с 3% скача токът през юли

Проф. Ковачева беше категорична, че социалната поносимост на цените основателно безпокои и самите дружества в топлофикационния сектор, предвид тяхната събираемост. По думите й предложените за обществено обсъждане повишения на цените на топлинната енергия са неаргументирани и неприемливи - за гр. София – с 38,93%, за гр. Пловдив – с 23,36%, за Плевен – с 48,40%, за Бургас – с 45,52%, за Варна – с 30,66%, за Враца – с 35,67%, за Велико Търново – с 45,57%, за Разград – с 51,48%, за Русе – с 32,80%, за Перник – с 47,38%, за Сливен – с 39,55%, и за Габрово – с 30,77%.

„За пореден път регулаторът не анализира ползите и недостатъците на прилагания през последните 10 години метод за регулиране на цените в сектор „Топлоенергетика“, а именно „норма на възвръщаемост на капитала“. Обръщам внимание, че прилаганият метод не е достатъчно чувствителен към качеството на предоставяните топлоснобдителни услуги за гражданите. Смятам, че е в интерес на обективната регулаторна политика да се анализират ползите и недостатъците на този метод и необходимостта от евентуална промяна“, посочи Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

При тока омбудсманът подчерта, че се предвижда увеличение на цените на регулирания пазар от 1 юли 2022 г. средно с 3,3 %. За клиентите на „Електрохолд Продажби“ то е 2,39 %, за „ЕВН България Електроснабдяване“  – 3,46 %, за клиентите на „Енерго-Про Продажби“ – с 4,56 %. По думите й КЕВР не е извършила корекция на необходимите приходи на електроразпределителните дружества въз основа на показателите за качество. „Изразявам несъгласие с изложените за това аргументи – въз основа на представените от дружествата данни не са установени отклонения от целевите стойности, които могат да бъдат приети за допустими“, посочи проф. Ковачева. 

КЕВР изслуша представители на топлофикациите за цените на парното

Тя информира, че в институцията на омбудсмана значително са нараснали оплакванията заради лошото качество на електроснабдителната услуга, свързани с чести прекъсвания, ниско захранващо напрежение, аварии по електроразпределителната мрежа и пр. Подчерта още, че броят на постъпилите жалби през 2021 г. в сравнение с 2020 г. е скочил с 345% и че оплакванията включват подписки от жители на цели населени места и части от тях - общ. Невестино, обл. Кюстендил; кв. „Челопечене“, гр. София; с. Старо Оряхово, общ. Долни Чифлик; с. Долно село, общ. Кюстендил; с. Габра, общ. Елин Пелин; с. Гурково, с. Казичене, с. Ръсово и много др.

Омбудсманът подчерта, че е необходима промяна на подхода при ценообразуването. Поиска изпълнението на показателите за качество да се проверява от КЕВР, включително и изпълнението от страна на електроразпределителните дружества на дадените указания при констатирани нарушения. Ковачева апелира и за засилен контрол за изпълнение на лицензионните задължения от дружествата в сектор „Електроснабдяване“.

Филип Епитропов
933 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
иван

2022.06.07 | 12:31

3
МНОГО ПОЛИТИЧЕСКИ ТЪРТЕИ,А НЯМА КОИ ДА РАБОТИ И ДА СЕ ПОТИ.ОТ КЪДЕ ЩЕ СЕ ХРАНЯТ.ЕВРОПАТА Е ВЪВ РОПАТА...
иван

2022.06.07 | 12:31

2
МНОГО ПОЛИТИЧЕСКИ ТЪРТЕИ,А НЯМА КОИ ДА РАБОТИ И ДА СЕ ПОТИ.ОТ КЪДЕ ЩЕ СЕ ХРАНЯТ.ЕВРОПАТА Е ВЪВ РОПАТА...
иван

2022.06.07 | 12:30

1
МНОГО ПОЛИТИЧЕСКИ ТЪРТЕИ,А НЯМА КОИ ДА РАБОТИ И ДА СЕ ПОТИ.ОТ КЪДЕ ЩЕ СЕ ХРАНЯТ.ЕВРОПАТА Е ВЪВ РОПАТА...

Добави коментар

Водещи новини