Кой ще ни даде пари-и-и-и?!

  • 06 юни 2022 16:59

  • 7791
  • 0
Кой ще ни даде пари-и-и-и?!
© Кадър: YouTube/Evgeny Mihaylov

В България досега не даваха на десетки хиляди хора пенсията, която са си изкарали, а им даваха „таван“. „Така е справедливо!“, потриваха доволно ръце едни други и се подхихилкваха. 

Така е справедливо“, пък казваше соц.министър („соц“=социален… вие какво си помислихте?), обяснявайки, че малките пенсии ще се увеличат с повече, а големите – с комбинация от три пръста, защото била голяма разликата и едните се чувствали кофти, че другите взимали много пари.

Онези пак се подхихилкваха мазно. 

Тия са крадци, за тва имат много пари за пенсии“, обяснява Ганьо Балкански, суче мустак и клати главата. 

Как така хем са крадци, хем са вкарвали в хазната осигуровки за голяма пенсия?

Ти не ми обяснявай на мене! Аз ги разбирам тия работи! Има ли пари да троши по осигуровки, десет пъти по толкова има у джоба за рахат!“

Ами тия с ниските пенсии… те не са ли ниски, защото са крили осигуровки и са работили на черно, на сиво, на не знам си какво…?

Не са. А и да са, тяхна си работа! Хванали са келепира, когато другите будали са плащали на хазната! Бива ли сега да ги наказваме за това, че са умни?“

Ама нали тия с високите пенсии бяха крадците и измамниците? Защо сега – „будали“?

Пà будали са. То едното не пречи на другото“.

Ами тия, дето хич не са и подхващали работа и сега имат ниска пенсия?

Е за тех баш трябват най-високите пенсии, ако ме питаш мене! Това – да си толкова хитър, цел живот да не подфанеш работа, а ди си живееш до старини, рахат… кеф… други да те хранят, това ако не е за похвала и награда, ти ми кажи кое е?!“

***

Логиката я знаем: всичките с големите пенсии са я политици, я учèни, други няма. 

Две презрени прослойки у нас. За първата – ясно защо. Втората е презряна, защото, според господин Балкански, са клатик*ри и безделници, демек са ПО-тарикати от него, защото не работят, а лапат. Господина Балкански не обича някой да е по-тарикатин от него. А и обича да слага под общ знаменател. Всички са такива, всички са онакива. Няма изключения. 

За лекари, медицински работници, пожарникари, миньори… за тях пък хептен дума не обелва, защото не му се връзват добре на наратива. „А и тех ги знаеме кви са… айде-айде! Да не обеснявам!“ 

***

900 000 нито работят, нито учат - висят по кафенета

Сега си имаме нови 900 000 (кажи-речи: една шеста от цялото население – с все бебетата и бабите) кандидати за ниски пенсии в бъдеще. 

Ето каква е разбивката на тази немалка група безработни и „безработни“ според члена на УС на Българската конфедерация по заетостта Георги Първанов… как той я описа:

Не е ясно какво стои зад тези 50-60% увеличение на безработните. Ясно е, че една голяма част работят дистанционно, някои са по кафенетата, други живеят от мигрантски пари, някои се занимават с крипто“.

Едните взимат пари от дистанционна работа. Добре… за осигуровки не питаме, няма смисъл. Тя, държавата, нали е „скапана“, за кво да ѝ даваме пари? 

Други – с крипто. Същата работа. Осигуровки ли…?!

Мигрантски пари. Също. Само ахмаците и будалите вадят доброволно да плащат. 

И една голяма част виси по кафенетата. 

Всички те обаче ще се наредят в графата с ниските пенсии, а това – знаем – е чудесен сценарий за сърцераздирателни кампании и проповеди. Бедният български пенсионер стристалеапенсия!!! 

„Защо давате на украинските бежанци по 40 лева бе! На нас кой ще ни даде?!?! Кой ще ни даде пари-и-и-и-и!!!“

Вие си имате домове, имате си покрив над главата, никой не хвърля бомби по вас. Не е същото. 

„Млък бе! Майцепродавник! Кой ще ни даде пари-и-и-и-и!!! Какво да правим НИЕ бе?“

Знам ли… работете, например. Мàнете ги тия кафета. 

 

А ония, дето са си скъсали задни*ите да учат, да специализират, да се врат по общежития по разни части на България и света, да пестят от всичко, после да работят, бавно да се издигат в работата си, да търпят какво ли не, да ги нападат недоволни пациенти (ако, например, в този наш сценарий въпросният е лекар или медицински работник), да не си виждат семейството по два-три дена подред, защото дежурството им се застъпва със спешен пациент, а след това с ново дежурство. После… после са си плащали пълните осигуровки. 

Имàли бол пари, дали! Будали!“, смее се Ганя и те гледа така на една страна, все едно да ти каже: не се ври ти с мене да спориш! 

***

Ето така се „раждат“ бедните български пенсионери стристалеапенсия – с висене по кафетата и криене на доходи. Но пък са чудесен повод да се повайкаме и да пуснем по една ПР-ска сълза, когато има нужда да се направим на социално-ориентирани. 

Същите бедни пенсионери, дето хвърлят по 30 000 лв. през балкона на телефонните измамници. 

Мисля, че е крайно време да се поспрем… една-две идеи да намалим инерцията на митовете за бедните българи, защото започва да става жалка картинка. Малко като с „робството“ става тая работа. На българина най му е мило да не му пипат робството от учебниците (нищо, че не знае какво е робство и че руснаците са били пò роби от нас) и да не му взимат възможността да е „беден народ“. Те бедните ще наследят царството небесно, нали? Борим се за място в рая, един вид. 

Преди време, отдавна, отдавна, баба ми, лека ѝ пръст, имаше съседи: мъжът – бивш надзирател в затвора, жена му – домакиня цял живот, непомирисала работа. Имаха пари, да се заринат в тях, имаха и имоти, и спестявания. Но изглеждаха… жал да ти стане: дрехи на по 40+ години, миришеха лошо, влачеха се, дебели, подпухнали от евтината храна, готвеха си редовно „пража“, нещо, което и кучетата ги е гнус да го ядат. Защо? Пестели, казваха. За кого обаче не стана ясно, защото се разсърдиха на дъщеря си и я лишиха от наследство, а внучките таман бяха започнали да влизат в пубертета, точно навреме да ги намразят и тях, защото били „станали като майка си“. Не проследих житейската история на тия двамата и какво е станало със спестяванията им. Но те имаха себе си за „бедни“. 

Както са бедни българите, така не можеш да намериш място за паркиране – всяко семейство с по две коли. Ресторантите – пълни, кафенетата – и те. 900 000 човека си клатят краката, дори не учат.

Но иначе сме живи-умрели. 

...

Няма работа!

Как „няма работа“? А работодателите защо от ден на ден повече надават вой, че има недостиг на кадри за работата? 

...

Факт е, че сме най-бедни в ЕС, но е и факт, че 900 000 от нас, както споменах преди 5 секунди, си клатят краката, дори не учат. Факт е, че работодателите все още не са научени да ценят труда, но и това няма да се промени от само себе си с мрънкане и вайкане. 

„Най-бедни в ЕС“ все още не означава непременно, че умираме по улиците от глад. Тая мизерия, дето живее в главите ни – да изпитваме удоволствие и да се бием в гърдите едва ли не, че сме бедни, е вирус, който ще ни затрие. По-добре сме от много държави по света, а ЕС не можем да го стигнем, защото си мечтаем да сме съветска република. С малко повече здрав разум и работа, без „под масата“ и без „корупцийка, ти знайш… без нея – за никъде!“ …

… и нещата може пък и да си дойдат на мястото. 

 

Последвайте канала на

Александър Томов
7791 0

Водещи новини