Копейките и властта. Турция вече не е пуйка (и още истории от седмицата…)

  • 03 юни 2022 17:45

  • 4073
  • 0
Копейките и властта. Турция вече не е пуйка (и още истории от седмицата…)
© Булфото/Pixabay/Wikimedia/Novini.bg

Жега е. Лятото дойде така бързо и така изведнъж, че ни изненада като първи сняг софийски кмет. Аз ще пиша бавно и вие четете бавно, защото в тая лепкава жега да се бърза е кощунство, да не кажа и опасно. 

Седмицата се изниза. Поне работната ѝ част. Да хвърлим едно око назад и да видим какви бяха поредните случки и събития, които ни караха да съжаляваме, че имаме интернет и телевизор. 

 

***

Копейките и властта…

Един генерал, който – казват – бил служебен шеф на правителството, реши да защити суверенитета ни, като го обвърже с българския лев и ни наплаши, че Торбалан от Запада ще ни изяде, докато спим, ако не си плащаме хляба и олиото с левове, а ги плащаме с евро. 

И понеже той и хората, които нямат нужда от доказателства и логика, са на една вълна, това бързо му спечели маса фенове. Добрата новина за него е, че повечето от тях не могат много-много да четат, та не намериха как ги пързаля с руска снимка на руска баба, дето си брои рублите, опитвайки се да мине за българска, която обаче (оф… това ще е сложно за обясняване…) е всъщност от бъдещето, защото илюстрацията му идеше да покаже какво ЩЕ се случи в бъдеще, ако приемем еврото. 

Но салатата от думи, послания и снимката, представена на фен-клуб „Патриотче“ свърши чудесна работа. 

Мен лично малко ме е яд, че дори не се стараят. Дано да са просто тъпи (изпълнителите, това), а не мързеливи или да се опитват да подценяват аудиторията, защото дори мен ме обижда малко – нали с тая аудитория делим едно общо ДНК и се водим сънародници, та… чак мен ме жегва тъпанарският опит за тарикатлък, в стил „Бай Ганьо прави избори“. 

А, щях да забравя… Генералът, дето ни плашеше с еврото, се оказа, че спестяванията му били… няма да повярвате… в евро. 

Ти да видиш!

Като стана дума за „Бай Ганьо прави избори“ и тарикати с IQ на обувка, чухте ли, че Копейкин (това е един герой на великия украински писател Гогол) също си държал спестяванията в евро.

Немоедабъде

Ваксинирани антиваксъри, анти-евро проповедници със спестявания в евро, искащи да се вее само БГ знамето, веещи руски знамена, служители на руското посолство, говорещи за „майцепродавци“ и – за цвят – една бивша анти-путинка, станала про-путинка…

В тая партия има повече анимационни герои отколкото в Cartoon Network. 

Направиха Бялата Златка да изглежда като сериозен политик и човек…

 

***

100 дни от войната на Русия срещу Украйна. Какво научихме за руснаците, украинците и българите?

За руснаците научихме, че има само едно нещо, което НЕ крадат от украинските жилища – книги. Научихме и че с изненада горките откриват какви чудесии са донесли 20 и 21 век на хората на запад от Мордор – тоалетни чинии, например, и радиатори. 

За украинците научихме, че… всъщност ОТ украинците научихме, че доблестта и смелостта, и онзи патриотизъм, който го има по филмите, наистина съществуват. Онзи патриотизъм, който не е само на думи и по празници, дето ти говори за смелостта в минали битки, водени от отдавна умрели хора, опитвайки се да ти внуши ТИ да се гордееш с тях, дето пръста не си си мръднал, а после слиза от трибуната и започва да мрънка пред камерите как трябва да се снишаваш, че иначе е лошо. 

За българите научихме, че… не обичат да ги занимават с неща, които не са пряко свързани с източниците им на ядене, пиене, забавление, дрехи и бензин. Другото е… бошлаф работа и е или загуба на време, или лигавщина. Всичко – от мечтите до идеалите – се свежда до тези неща: ядене, пиене, забавление, дрехи и бензин. Колкото повече, толкова по-добре. Затова тарикатите са на мода, а тия с мечтите и идеалите, с емпатията и добротата са „баси смотаняците!“ Вземете го прочетете тоя „Бай Ганьо“, какво ви обяснявам, там всичкото си го има и нищо не се е променило. 

Като споменах „Бай Ганьо“ – една лична бележка тук: установих, че харесвам Алеко Константинов много повече от 98% от руските класици, които някога съм чел. И го поставям до (дори малко над) Илф и Петров и Булгаков. Но пък те – и тримата – всъщност са украинци, като се замисля… 

 

***

Получихме заслужена критика, че по улиците ни има изрисувани свастики, а никой не си мърда задн… пръста, за да ги изчисти. 

В годишния доклад за 2021 г. на Държавния департамент на САЩ за религиозните свободи има раздел за България и там се говори за свастиките и антисемитските графити, и обидите, и заплахите. 

Интересно е… ама те американците едва ли ще схванат пълната картинка, да не им отваряме очите, а?—интересно е, че свастиките никой не ги чисти месеци, че и години, за сметка на това обаче… паметникът на окупационната червена армия, който се издига далеч по-високо от всичките паметници на български национални герои, се чисти на секундата, ако някой дръзне да го нацапа и с две капки боя. Че и охрана си има. Не каква да е, а държавна – полицейска, заплатена от нашите данъци. 

Но свастиките не ги чистят. Което е странно, защото тия, дето врякат в защита на съветското циментово нещо в центъра на София, обикновено врякат да го защитават именно от „нацистите“, дето им се привиждат. А свастиките…? Свастиките – нищо. 

Значи свастиките и нацизмът хич не са им проблемът всъщност, а е нещо друго? Аз лично имам теория, че са неква секта тия… ама кво ли разбирам пà аз. 

 

***

Понеже знам, че и в петък следобед има тролове на дежурство (в тая жега… тва не е живот бе – за 18 стотинки на пост!), ще врякнат, че съм защитник на американците (или на новата им кодова игра на думи: на Козяк), ще се постарая да им направя жегата още по-неприятна, като обърна малко нещата и към Америка и ги хвърля в размисъл. 

Това – републиканците в САЩ и ентусиастите по темата с Втората поправка (дето има пази правото да въоръжават до зъби) – също са неква секта, според мене. 

След като 19 деца бяха избити от ненормален с автоматично оръжие в Увалде, Тексас, републиканците и ония с Втората поправка скочиха да защитават правото си да имат всякакво, каквото си поскат оръжие. Според тях отговорът е да има повече оръжие, а не по-малко. 

Намериха кусури в това, че в училището имало много отключени врати и онзи така влязъл. То, по принцип, отключените врати са изискване на пожарната, но това им е прекалено сложно за разбиране или не им уйдисва на тъпотията. 

Намериха кусур и в това, че учителките не били въоръжени… Правилно прочете, да – учителките не били въоръжени. Ако били, това щяло да реши проблема. Не за първи път я повтарят тая тъпотия. А се оказа, че тренирани и въоръжени полицаи от Увалде са стояли отвън и са се страхували да влязат при стрелеца, защото той е имал автоматично оръжие. Но учителките, ако били въоръжени, видиш ли… това щяло да промени ситуацията. На тия учителките им вероятно са от спецчастите. Или в главите на републиканците живее някаква особена порода бръмбари, които много акат. 

Между другото, знаете ли, че от случая в Увалде до днес има още 20 (словом: двадесет) нови случая на масова стрелба в САЩ с жертви и пострадали, но за повечето от тях така и не се съобщава в европейските медии, защото това става все по-малко „новина“ от онази част на света. 

Стрелбата в Увалде беше на 24 май. Преди 10 дни. 

 

***

И за финал: Турция вече не е пуйка. 

На разните му чужди езици вече няма Turkey (Търки), защото търки на английски е пуйка. Ще се постарая да предам тази… новина максимално сериозно. 

Значи Ердоган е казал, че страната му не бива повече да се звуконаподобява с птицата пуйка, а отсега нататък ще се казва Тюркие и ще се изписва: Türkiye.

Добре, че само това му беше останало като проблем на Ердоган за решаване, та се захвана така сериозно с него. Сега, като махна пуешкото от името на страната си, ще може да спи спокойно. А да… и една войничка се опитва да подклади, но, както се вика – да не му фащаме кусури, човещинка е, а и от най-добрите се учи, от Вова, например – който, както знаем: стане ли му напечено вътрешнополитически, вади нещата външнополитически и или ще се занимае с някоя колосална тъпотия, или ще започне война, за да постегне примката и да върже предпазния колан на трона. 

 

***

Толкова за тая седмица, приятен ви уикенд и спокойно – и другата седмица ще има тъпотии от по света и у нас. Хубава вечер! 


 

Последвайте канала на

Александър Томов
4073 0

Свързани новини

Водещи новини