Еленко Божков пред novini.bg: Да се ограничи износа на електрическа енергия!

  • 31 май 2022 16:08

  • 1853
  • 0
Еленко Божков пред novini.bg: Да се ограничи износа на електрическа енергия!
© pixabay, булфото/архив/

Неяснотите около цените на енергийните суровини и услуги, продължават да са най-обсъждани сред повечето български граждани – частни потребители и бизнеса. Ще им бъде ли светло и топло и колко ще им струва това, питам енергийния експерт Еленко Божков. Той е завършил ВМЕИ (сега Технически университет) в София, има специалност по електроинженерство. Беше депутат в 7-то ВНС, също така и  главен секретар на Министерството на енергетиката, член на СД на НЕК и на УС на ТЕЦ "Марица-изток 3". Божков е известен енергиен експерт и бивш комисар в ДКЕВР. Участва в Стратегическия съвет към президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

На хората ще им бъде светло и почти няма да им е по-скъпо. Увеличението на тока ще е само с 3%. КЕВР се вслушаха в съветите на експертите и увеличиха дела на атомната централа в регулаторния микс с 2 милиона мегаватчаса. Тази мярка, заедно с добавените 600 милиона лева от фонд „Сигурност” на енергийната система, предназначен за компенсации на разходи, позволява да се направи такава тарифа, която да компенсира увеличените с над 70 на сто мрежови услуги на преносния оператор ЕСО и разпределителните дружества. Ето така крайната цена бе увеличена само с 3%. Това е за тока и светлото.

Голяма грешка е,

че цената на мрежовите услуги, която се определя основно от технологичните разходи, остана такава, каквато е определена досега в закона – енергията за тези технологични разходи да се закупува от организирания борсов пазар от платформата „Ден напред”. Това е голяма грешка, защото има други способи за действие, така щото да се икономисат пари, но...

Отоплението с парно поскъпна с 40 на сто, но са направени поредица от грешни допускания.

Цената на природния газ е определена по формулата, която имаме по дългосрочния договор с „Газпром” за вече спрените доставки. Тя се определя на база 70% хъбова цена и 30 на сто цената на петрола. Същата е цената и на азърбейджанския газ, който се определя на базата на цялото количество, договорирано с Азърбейджан, който е на база на петролни деривати.

Тази грешка предпоставя поскъпване „само” с 40%.

Неправилно бе и това, че КЕВР допуска много голям процент на технологични разходи, чрез които могат да се прикриват печалби за всички дружества, които са собственост на Христо Ковачки. Това е направено нарочно, за да има възможност за скрити приходи.

Защо КЕВР допуска това? Попитайте ги тях.

Дотук е ясно, че хората ще продължават да се тревожат за топлинните си разходи с основание. Всяко увеличение на топлинната енергия с над 3 на сто, ще е много тежко за ползващите парно.

Бизнесът обезателно трябва да настоява за премахване на монопола на българската енергийна борса, така че да могат да сключват дългосрочни договори с различни доставчици и търговци на едро. Важно е да се погледнат и примери от други държави за справяне с кризата в енергетиката като Унгария например. И ако трябва да се ограничи износа на електрическа енергия.

Битовите потребители пък е разумно да си помислят дали могат да продължават да се отопляват с парно, или да търсят други решения.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1853 0

Свързани новини

Водещи новини