Започна премахването на автокъща "Капитолия"

  • 31 май 2022 13:56

  • 4703
  • 3
Започна премахването на автокъща "Капитолия"
© Столична община
Слушай новината Слушай новината

Столична община започна премахването на автокъща „Капитолия“ в Борисовата градина, за която в продължение на години се водеха съдебни дела между администрацията на града и досегашните собственици на обекта.

В присъствието на полиция днес започна демонтирането на шест метални чадъри, както и на стоманобетонните конструкции под тях, съобщи Нова телевизия. Това е първата стъпка по премахването на цялото съоръжение, което ще продължи няколко дни, стана ясно от думи на кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков. Демонтажът на „Капитолия“ се извършва от общинското дружество „Софинвест“ и ще струва около или дори повече от 50 000 лв. „След това парите трябва да бъдат възстановени от собственика на автокъщата, който би могъл да го направи и доброволно“, поясни Трайков. След премахването на „Капитолия“ на нейно място трябва да се посади растителност.  

Фандъкова: Автокъща „Капитолия“ и ресторант „Веселото село“ ще бъдат премахнати от Борисовата градина

В средата на май кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че автокъщата и близкият ресторант „Веселото село“ ще бъдат премахнати от Борисовата градина, след като общината окончателно е спечелила съдебните дела срещу двата обекта. „След дълги съдебни спорове Столична община окончателно спечели делата за премахване на установените незаконни строежи на двата обекта в парка. На 11 май тази година Върховният административен съд София-град отхвърли окончателно жалбите срещу заповедта за премахване на установеното незаконно строителство на сграда на един етаж с кухня, зала за консумация, тоалетни и складови помещения, извършено от „ЕВРО-2007“ ЕООД и собственост на „МЕГА 2020“ ООД. В момента тече законовият срок за доброволно премахване. Ако той не бъде спазен, ще пристъпим към принудително премахване. Окончателно бяха спечелени и делата срещу „Софтрейд 2003“ ООД за премахване на 6 чадъра от метална конструкция с 6 стоманобетонни фундамента, които са незаконно построени на мястото на автокъщата. По мое искане и двата терена бяха актувани преди няколко години като публична общинска собственост и извадени от капитала на „Софийски имоти“, които са ги отдавали под наем“, информира Фандъкова.

През лятото на м.г. Върховният касационен съд също реши, че собственикът на „Капитолия“ трябва да предаде терена на „Софийски имоти“ ЕАД. ВКС отказа разглеждане на делото, заведено от „Софтрейд 2003“. По този начин влезе в сила решението на Софийския градски съд, което е в полза на общинската фирма. Тогава стана ясно още, че София не дължи неустойки на наемателя, който е изградил фундаментите с чадъри без разрешение за строеж и без одобрени проекти. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
4703 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Каунеско

2022.05.31 | 16:31

2
Някой наш червен другар си е харесал мястото .
721403

2022.05.31 | 16:39

3
Червения другар е там с автокъщата. Сега го махат :)
Правилно решение

2022.05.31 | 15:57

1
Сега да махнат и от парк,,Студентски" двете съборетини,които грозят целия парк! Ръждясали ламарини по околовръстното колкото искаш!

Добави коментар

Водещи новини