Симеон Николов: Втори дамоклев меч надвисва над европейската икономика

  • 30 май 2022 12:54

  • 2163
  • 0
Симеон Николов: Втори дамоклев меч надвисва над европейската икономика
© pixabay, бнт

Коментар по повод дискусията за евентуални санкции срещу Китай и опасенията на европейския бизнес на Симеон Николов, дипломат, публицист, експерт по международна сигурност. Той бе заместник-министър на отбраната 2005 – 2008 г.. Основател и ръководител на Център за стратегически изследвания в сигурността, отбраната и международните отношения. Също така е член на Атлантическия клуб и носител на неговата златна значка. За експертната си дейност е награждаван многократно както у нас, така и в чужбина. Съветник е на президента Румен Радев.

В Западна Европа набира скорост дискусията за предстоящи санкции срещу Китай по подобие на тези срещу Русия. Сериозно безпокойство се забелязва в деловите среди в Германия. Президентът на Федерацията на германските индустрии Зигфрид Рувурм се обяви против ограничаване търговските отношения с Китай и предупреди за драматични последици за Германия, тъй като ключови индустриални сектори са силно зависими. 

Санкции срещу Китай ще имат опустошителни последици. 

Фолксваген реализира 40% от продукцията си в Китай. БМВ и Даймлер генерират една трета от приходите си също от Китай. След санкциите срещу Русия, това ще е втори дамоклев меч над германската индустрия.  Ако с решенията за руския газ Европа се простреля в крака, санкции срещу  Китай ще взриви бомба под краката й. Кой е диригентът на тези събития, заинтересован от една слаба Европа е ясно. 

Основателни ли са обаче опасенията на европейския бизнес? 

Съдейки по подготовката на Китай за посрещане на такива санкции, отговорът е „да“. Нещо повече, ако трябва да вярваме на Wall Street Journal, Пекин е наредил „преход към военно–временно положение“. На военния район Гуандун е наредено да мобилизира огромни ресурси за нахлуване в Тайван: 1358 армейски части със 140 000 души, 953 кораба, 15 500 военни експерти от различни области, 64 ро-ро кораба, 3865 безпилотни летателни апарати, 588 влакови вагона, 6 корабостроителници, 14 спешни мобилизационни центъра, зърно и петролни складове, болници, кръвни банки и др. От друга страна обаче, Китай няма интерес да влошава отношенията си със Запада. Времето ще покаже и сроковете за това се скъсяват. Най–късно до есента на настоящата година.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2163 0

Свързани новини

Водещи новини