Стихията унищожи пътя за Ягодина, Буйново и Кожари, 1000 души може да останат без достъп

  • 29 май 2022 21:50

  • 5111
  • 1
Стихията унищожи пътя за Ягодина, Буйново и Кожари, 1000 души може да останат без достъп
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

В ход са огледи и опис на щетите след обилните валежи и градушки в Югозападна България и района на Родопите. На много места в Смолянска област са се активирали свлачища.

Днес продължи разчистването на паднали скали и земна маса по пътя за село Буйново. Пропадна и част от пътя Доспат – Борино.

Заради образувалите се свлачища има риск единственият път към селата Ягодина, Буйново и Кожари да бъде прекъснат и близо 1000 души в тези населени места да останат без достъп. Затова хората настояват за спешни действия от страна на държавата, предаде БНТ.

Градушка помля покриви в маданското село Галище

Обилен дъжд и градушка връхлетяха вчера родопското село Буйново. За час насажденията в градините и дворовете били унищожени, а пороят активизирал свлачища по пътя над Ягодинската пещера.

Хората се оплакват, че пътят, който е и туристически маршрут, отдавна е в лошо състояние, а сега от тесен може да стане непроходим.

"Ако продължи времето така още два–три дни проливен дъжд, пътят ще бъде нацяло откъснат. Няма да има достъп до трите населени места – Ягодина , Буйново и Кожари" - тревожи се кметският наместник на Буйново Бойко Хаджиев.

В община Неделино хората започнаха сами да разчистват пораженията от градушката. В някои населени места ледените късове са счупили стъкла на коли и жилищни сгради. Пострадали са и покриви на къщи.

В Златоград канализационната система е напълно блокирана и ще отнеме дни да бъде почистена. От областната администрация в Смолян събират информация от кметовете за да оценят щетите.

"Досега наистина не се е виждало такова нещо – по улиците имаше 15-20 см градушка в протежение на няколко километра. Няма отводнителна канализация в страната, която да поеме такъв валеж" - казва Емил Хумчев, областен управител на Смолян.

Буреносното време нанесе щети по инфраструктурата в общините Сатовча и Симитли в Благоевградска област. Има много засегнати обществени сгради, както и частни домове. В редица къщи в Симитли мазетата са наводнени от придошлите от бурните дъждове води.

До късно вчера аварийни екипи са работили с багери, за да могат улиците отново да са проходими днес. Започна оглед и опис на нанесените щети, който ще продължи и в следващите дни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5111 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.30 | 08:52

1
Никои не мисли за селата,поне пътя да им опраеят

Добави коментар

Водещи новини