Откриха честванията „Ботеви дни – 2022“ във Враца

  • 27 май 2022 15:24

  • 647
  • 2
Откриха честванията „Ботеви дни – 2022“ във Враца
© Google maps
Слушай новината Слушай новината

С издигане на националния флаг, запалване на огъня до паметника на Войводата и изпращане на походниците бяха открити честванията „Ботеви дни – 2022“ във Враца, посветени на 146-годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета, съобщава БТА.

Повече от 200 поклонници от Враца и общината тръгнаха за козлодуйския бряг, където тази вечер тържествено ще бъде открит 74-ият Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица“. „Бъдете горди наследници на нашите предци и не забравяйте, че благодарение на саможертвата им днес ние сме свободни“, обърна се кметът на Враца и председател на Ботевския организационен комитет Калин Каменов към походниците. Той откри националните чествания, които се провеждат под патронажа на президента.

Палят вечния огън за Ботевите дни във Враца

Калин Каменов заедно с областния управител Стефан Красимиров изпратиха врачанските туристи с китка здравец и пожелания за  успех в петдневния преход по пътя на героичната чета. Отговор от името на походниците поднесе ученичката Теодора Александрова от Средно училище „Христо Ботев“. Водосвет за здравето и благополучието на походниците бе отслужен от Врачанския митрополит Григорий. 

След тържествената церемония на площад „Христо Ботев“ в Регионалния исторически музей бе открита пътуващата изложба „Христо Ботев - живот и дело“ на националния музей на поета-революционер в Калофер. В експозицията на 17 табла са представени фотодокументи и фотографии, представящи най-важните моменти от краткия, но наситен житейски път на Христо Ботев, каза при откриването уредникът от врачанския музей Нели Стоянова. Тя отбеляза, че съдбата на Ботев крие още загадки и буди спорове, но не трябва да забравяме, че около неговата безспорна саможертва за свободата на Отечеството се изгражда националното самочувствие на българския народ след Освобождението.  

Последвайте канала на

Мая Йорданова
647 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.05.28 | 00:33

2
ЗА ТАКИВА ИЗПЕЧЕНИ М Р Ъ С Н И Ц И НЕМА МИЛОСТ!
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.05.28 | 00:32

1
ОСВОБОДИЛ ЧЕРЕШОВИТЕ ТОПЧЕТА ОТ ТОПЛАТА, УЮТНА И! СИГУРНА КОШАРА! ЗА ДА НАГЪВАТ СЕГА МИШЛЯЦИ И ВКУСНИ С ВИНСКИ Л А Й Н А :) МЕГА! ИДИЪТ!

Добави коментар

Водещи новини