Водещите новини! Джонсън крои таен план за алтернативен ЕС. Уволниха 115 руски войници, отказали да се бият в Украйна (и още…)

  • 27 май 2022 13:17

  • 1320
  • 0
Водещите новини! Джонсън крои таен план за алтернативен ЕС. Уволниха 115 руски войници, отказали да се бият в Украйна (и още…)
© Getty Images

*** Водещите новини за деня до 13.00 ч., на 27 май ***

 

Британският премиер Борис Джонсън е предложил да бъде създаден нов икономически и военен съюз като алтернатива на Европейския съюз, съобщава в. "Кориере дела Сера".

Той е представил за първи път идеята си на украинския президент Володимир Зеленски при посещението си в Киев на 9 април. Това означава, че Джонсън замисля тайния си план вече повече от месец.

Предвижда се лидер на новата европейска общност да е Великобритания, като тя ще включва също Украйна, Полша, Естония, Латвия, Литва, а на по-късен етап - и евентуално Турция.

Борис Джонсън крои таен план за алтернативен съюз на ЕС

***

Руски военен съд в южната република Кабардино-Балкария призна за законно уволнението на 115 военнослужещи, оспорили отстраняването си от армията поради отказ да участват в офанзивата в Украйна, предаде АФП, цитирана от БТА.

Това изглежда е първият официално потвърден случай, когато руски войници отказват да воюват в кампанията на Москва в Украйна, започнала на 24 февруари.

115 руски военни отказаха да се бият в Украйна. Уволниха ги

***

Руските военнослужещи - Александър Алексеевич Иванов и Александър Владимирович Бобикин са обвинени, че са обстрелвали цивилна инфраструктура с ракетна артилерийска установка за залпов огън. И двамата войници се признаха за виновни по време на съдебното заседание, състояло се в Котелевския районен съд.

Двама руски войници, съдени в Украйна за военни престъпления, се признаха за виновни

***

Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да спре да си играе с Русия и да наложи на Москва по-тежки санкции, които да сложат край на "безсмислената война" в Украйна, предаде Ройтерс.

Зеленски призова Запада "да спре да си играе" с Русия

***

Силен вятър снощи разшири двата пожара в района на Илийна река в Рила планина и огънят сега  е на площ от около 150 декара в гора, каза тази сутрин за БНР началникът на Противопожарната служба в Рила Стефан Тахтаджийски.

И днес, трети ден, около 80 пожарникари, горски работници, служители на Природен парк "Рила" са на терена и продължават гасенето. 

И двата пожара са на труднодостъпно място, на около 1800 -1900 м надморска височина. Гаси си само на ръка, казва Тахтаджийски.

Пожарите в Рила вече обхващат около 15 декара

***

ДПС е фокусирано само върху защитата на своя депутат Делян Пеевски. Фокусирайте се и върху други проблеми, каза от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков по време на контрола.

Кирил Петков: ДПС се фокусира само върху защитата на Пеевски

***

Кирил Петков: Влизането в Еврозоната е отправната точка за развитието на България

***

БСП се дърпа за еврото, иска първо доклад и дебат по темата

***

Въпреки масовото убийство на деца отпреди два дни…

Републиканците в Сената на САЩ блокираха законопроект, свързан с вътрешния тероризъм

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1320 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини