Иван Хиновски за novini.bg: КЕВР се страхува да каже истината, че цените може да скочат с 50%

  • 26 май 2022 16:42

  • 2334
  • 0
Иван Хиновски за novini.bg: КЕВР се страхува да каже истината, че цените може да скочат с 50%
© булфото/архив/ и pixabay

Защо сме на тъмно по отношение на цената на тока както по отношение на битовото потребление, така и за бизнеса? Защо от КЕВР мълчат за цените на електричеството? Нормално ли е топлофикациите да искат поскъпване на услугите, които продават от 30% до 330% ? Разговарям с енергийния експерт Иван Хиновски има над 40-годишен опит в управлението на енергетиката. Бил е Изпълнителен директор на НЕК, директор в Енергопроект и член на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй". В момента е председател на Българския енергиен и Минен Форум /БЕМФ/ и директор „Маркетинг“ в енергийната консултантска компания ПроЕкоЕнергия. Той бе депутат от квотата на ИТН в състава на 45-то и 46-то НС и председател на парламентарната енергийна комисия.

Има голяма неяснота при компонентите за ценообразуването и това е така, защото не е ясно дали високата цена на тока може да се подпомогне от страна на държавата чрез бюджета. Не е известно дали ще може да се подпомогнат и ЕРП-тата за технологичните им разходи, които влизат в цената на битовия ток. Ако се намерят възможности в бюджета за тези разходи, то цените за битовите потребители ще станат само с 4-5% по-високи. Но ако не намерят пари, ни очаква огромен скок в месечните сметки. 

Близо 1 милиард и 200 млн.лв. са преразходите до тук на ЕРП-тата и ако държавата не ги компенсира, то цените за бита ще скочат минимум с 30 на сто.

Самият аз продължавам да съм част от управляващата коалиция, но за съжаление трябва да призная, че никой не се вслушва в мнението на експертите в енергетиката като мен. 
Предложихме законопроект за плавен преход в тази сфера, но...Не искам да коментирам.
КЕВР се страхува да каже истината на хората, че сметките им може да скочат с 50% и затова мълчат. Те са в зависимост от това дали ще се намерят средства да се платят свръхразходите на енергоразпределителните дружества, както вече поясних. И те са в хаос и не знаят какво да предприемат.
Сбърканата политика и невежеството в областта на енергетиката, създават чувство за несигурност и в бизнеса, и в битовите потребители.

Аделина Делийска
2334 0

Свързани новини

Водещи новини