Министерство на културата: Оградата на Съдебната палата трябва да се премахне

  • 25 май 2022 22:20

  • 1549
  • 0
Министерство на културата: Оградата на Съдебната палата трябва да се премахне
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

След скандала в парламента възникна нов казус с решетки на паметник на културата. Металната ограда пред Съдебната палата в столицата е със статут на временно преместваемо съоръжение.

Оказва се обаче, че оградата, която е на стълбите повече от десетилетие, трябва да бъде премахната или сменена, защото е със статут на временно преместваем обект.

Никола Минчев обясни за решетките в Народното събрание

Сградата е културна ценност от национално значение, също както и Народното събрание. Металните решетки са поставени преди 15 години, но са със статут на временно преместваем обект, обясняват от Министерството на културата.

„Националният институт за паметниците на културата допуска вече изпълнените монтажни ограждения на главния вход на Съдебната палата, да бъдат използвани като временно преместваемо съоръжение, до изготвяне на цялостен проект, съобразен с архитектурния облик и категорията на паметника на културата“, посочват от Министерство на културата.

Двуметровите метални заграждения за захванати здраво за земята и се заключват с катинар за велосипед.

Архитект Дамян Стоянов е работил по реставрацията на паметници на културата като бившия Партиен дом и Халите. Според него решетките пред Съдебната палата са монтирани неправилно.

„При тяхното монтиране е допуснато нарушение, защото те не са закрепени като преместваеми обекти. Закрепени са трайно с много здрави болтове към каменните блокове. Даже и от някаква законова и нормативна гледна точка в момента тези решетки да са обосновани, те не са обосновани от културна гледна точка, от архитектурна гледна точка“, казва Дамян Стоянов, цитиран от БТВ.

От Столичната община представят разрешението за монтаж на оградата. То е от 2007 г. и сочи, че срокът, за който са поставени е "до изготвянето и одобряването на цялостен проект", както заявиха и от министреството. Такъв обаче все още няма.

По-рано през деня решетките на парадния вход на парламента, които бяха поставени в нарушение на Закона за паметниците на култгурата, са премахнати. Няма и видими щети по стените или касите на вратите.

Мая Йорданова
1549 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини