Ден след 24-ти май: БГ кирилицата "грейна" и на мотрисите на БДЖ

  • 25 май 2022 16:29

  • 675
  • 3
Ден след 24-ти май: БГ кирилицата "грейна" и на мотрисите на БДЖ
© ИБИС техници-София/Столична община

Само ден след празника на славянската писменост и култура - 24-ти май, българската кирилица "грейна" и на електронните табели на мотрисите на държавния ЖП оператор. За реализацията на начинанието се похвалиха от експертно-техническия екип по пътнически информационни системи при Столична община на своята страница в социалните мрежи. Готови са първите две мотриси, които скоро ще бъдат видяни по линия. Паралелно се работи и по останалите мотриси по график, съгласуван с БДЖ.

За да реализира начинанието, екипът е получил специално оборудване от Германия, което няма аналог в страната. С него, освен програмиране на електронните табели, е възможна и диагностика на всяко едно устройство, свързано в шината на информационната система, което помага при търсене и отстраняване на повреди.

Инициативата се реализира безвъзмездно и включва както нов набор от шрифтове, изчертани по правилата за българска кирилица, така и ново гласово оповестяване, което е дело на режисьора и радиоводещ Николай Вачев, автор на озвучаването в градския транспорт на София, Благоевград, Сапарева баня, Смолян и Добрич.

За електронните табели експертите използват адаптиран матричен вариант на шрифта Sofia Sans, разработен заедно с типографа Ботьо Николчев. Именно този шрифтов набор от малко повече от година се инсталира в електронните табели на превозни средства от градския транспорт на градовете, в които екипът от експертно-техническото звено работи.

Снимки: ИБИС техници-София/Столична община

Последвайте канала на

Novini.bg
675 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
цска

2022.05.25 | 18:38

3
Брово това правилния път
Умник Гюро

2022.05.25 | 17:50

2
Защо училищата, университетите и БАН продължават да преподават лъжи по история: че българите били дошли от Азия? Защо не се говори за най-древните азбуки, глаголица и кирилица: всяка от тях съществуваща от поне 7000 години - справка, пещерата Магурата и стотици места и надписи по Балканите? Защо не се оповестява, че санскрит е древната форма на българския език? Защо не се говори за бащите на българите: арийци, пеласги и траки? Образователните институции в България извършват национално предателство. Сегашните български "учени" са за съд заради геноцид над собствения народ и слугуване на чужди политически интереси.
N/A

2022.05.25 | 17:39

1
Браво! Поздравления! Много по-ясни и четливи са!!!!

Добави коментар

Водещи новини