Ловеч, градът на "мощната просвета", отпразнува 24 май с тържество и награди

  • 24 май 2022 14:39

  • 2907
  • 5
Ловеч, градът на "мощната просвета", отпразнува 24 май с тържество и награди
© Община Ловеч

Ловеч, градът на „мощната просвета“, „градът на професорите”, отпразнува 24 май с пищно градско тържество и връчване на награди.

Кметът Корнелия Маринова се обърна към множеството на площада с думите: "Имам честа да Ви поздравя с най-красивия и обичан празник – 24 май! С Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празнуваме създаването на глаголицата от двамата Солунски братя - запомнени от историята, защото записват на глаголица превода на Библията. Затова и ги считаме за наши първоучители. Светите братя Кирил и Методий са и небесните покровители на нашия град.“

Министър Караджов и кметът на Ловеч уточниха приоритетите за общината

Кметът припомни още, че музиката на химна на българската просвета и култура с вълнуващия призив „Върви, народе възродени“, се ражда в Ловеч. Тя е съчинена от учителя Панайот Пипков през 1901 г. в Петокласното мъжко училище „Йосиф I“ в стария Ловеч.

Сред официалните лица бяха и Петър Цолов, председател на Общинския, Ловчанският митрополит Гавриил, д-р Иваничка Буровска, и.д. началник на РУО – Ловеч, и други. В своя поздрав Ловчанският митрополит Гавриил подчерта, че благодарение на делото на Светите братя, които създават книжовния славянски език, ние сме равни на другите народи. По-рано през деня митрополит Гавриил и свещеници отслужи молебен в храма „Св. св. Кирил и Методий“. Поздравление поднесе и д-р Иваничка Буровска, и. д. началник на РУО -Ловеч, която оприличи нашите 30 букви на „30 златни пендари, които украсяват снагата българска“.

С барелеф „Св. св. Кирил и Методий“ бяха удостоени педагозите Маринела Стоянова Моянова от ДГ „Слънце“, Борислава Ганова Колева от ОУ „Васил Левски“, Маргарита Василева Радкова от СУ „Тодор Кирков“, Галина Петкова Иванова от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, инж. Сийка Атанасова Динкова от НПГВМ „Проф. д-р Димитър Димов“ , както и Кремена Миткова Попова, старши учител по изобразително изкуство от ЦПЛР-ОДК.

Председателят на ОбС Петър Цолов връчи плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на изявени ученици, допринесли за утвърждаването името на образователните институции в община Ловеч. Това са Паолина Росенова Иванова – VІ-в клас в ОУ „Васил Левски“, Йонислава Генадиева Блажева – VІ-б клас в ОУ „Проф. Димитър Димов“, Цветомил Цецов Рабаджиев – ХІІ клас в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, Ивелин Станиславов Иванов – ХІІ клас в СУ „Тодор Кирков“ , Никол Бисерова Иванова – ХІ-а клас в НПГВМ „Проф. д-р Димитър Димов“, Нина Станиславова Вачева – VІІІ-а клас в ППМГ и Десислава Данаилова Събевска – V-а клас в СУ „Св. Климент Охридски“.

Кметът Корнелия Маринова връчи плакети на Стела Станимирова Карамишева – X клас в ПЕГ „Екзарх Йосиф I” – гр. Ловеч; Мария Пенкова Пенкова – X клас в ППМГ; Кристиян Пламенов Василев – IV клас в ОУ „Васил Левски“, Аделина Добромирова Добрева – IV клас в ОУ „Христо Никифоров“, Мона Пламенова Сакарска – IV клас в ОУ „Христо Никифоров“, Ивайла Тодорова Начева – IV-б клас в ОУ „Христо Никифоров“.

Еленко Начев, дългогодишен педагог и доскорошен началник на Регионално управление на образованието, получи от кмета Корнелия Маринова Почетния медал на Община Ловеч за изключителен принос в развитието на образователното дело в общината и по случай 24 май. Еленко Начев е работил 42 години в образование, минал е през множество длъжности у нас и в чужбина.

Носител на ежегодната персонална награда в областта на културата „Ловешки меч“ в категория „Танцово изкуство“ за 2021 г. стана Кристиан Костов. Той се удостоява с наградата за достигнати високи творчески постижения със спектакъла „Алтън Ловеч“. Фрагменти от спектакъла бяха изпълнени от танцьори от НЧ „Бяла Анаста – 2016 г.“

Празникът завърши с кръшно хора, на което се хвана и кметът Корнелия Маринова. Водещ на тържеството бе актьорът Светлин Стойчев, участва и Общинският духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки, както и училищни музикални групи, съобщиха от пресцентъра на Община Ловеч.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2907 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ХРИСТО ЛАТИНЕЦА

2022.05.25 | 05:54

5
ПОП КРЪСТЮ Е ПРЕДАТЕЛЯ! :) ТОЯ ОТ СНИМКАТА!
ГЮБРЕТА

2022.05.25 | 05:50

4
НАРОЧНО ЛИ СЛАГАТЕ ПОПОВЕ НА ВСИЧКИ СНИМКИ БЕ :)
ХРИСТО ЛАТИНЕЦА

2022.05.25 | 05:47

3
КОЙ ПРЕДАДЕ ЛЕВСКИ БЕ, ГЮБРЕТА! КОЙ? :)
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2022.05.24 | 17:54

2
и градът на мощната ДДС-спекула след 1989! Най-просветеният е хипофизното джудже, великият майстор на къщички за птички, достойният отрок на БПК-Ловешко, другарЕ гришо болшевишо Ганчовски!
Умник Гюро

2022.05.24 | 16:07

1
Защо училищата, университетите и БАН продължават да преподават лъжи по история: че българите били дошли от Азия? Защо не се говори за най-древните азбуки, глаголица и кирилица: всяка от тях съществуваща от поне 7000 години - справка, пещерата Магурата и стотици места и надписи по Балканите? Защо не се оповестява, че санскрит е древната форма на българския език? Защо не се говори за бащите на българите: арийци, пеласги и траки? Образователните институции в България извършват национално предателство. Сегашните български "учени" са за съд заради геноцид над собствения народ и слугуване на чужди политически интереси.

Добави коментар

Водещи новини