С шествие и изпълнение на "Върви, народе възродени!" от десет хорови формации в Плевен бе честван 24 май

  • 24 май 2022 13:45

  • 2621
  • 3
С шествие и изпълнение на "Върви, народе възродени!" от десет хорови формации в Плевен бе честван 24 май
© Булфото

С многолюдно шествие и изпълнение на "Върви, народе възродени!" от десет хорови формации в Плевен бе честван 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Тържественото отбелязване на празника започна от площад "Стефан Стамболов", където се събраха ученици, учители, просветни и културни дейци, граждани. Оттам в шествие те преминаха през центъра на града до паметника на Св. Св. Кирил и Методий. Множеството бе предвождано от свещеници, които носеха икона на светите братя. 

Пред паметника бе отслужен тържествен водосвет. 

"Копието троши върха си, стрелите се прекършват, мечовете падат от ръцете на изнемощелите защитници на твърдината, падат крепостните стени, но остава духът, вярата, изконните ценности, помогнали на българския народ да просъществува до днес", каза в словото си по повод празника кметът на община Плевен Георг Спартански. "Нашият малък народ ще оцелее в превратностите и турбуленциите на времето, само ако сме единни, ако имаме мъдри управленци, единство на българската православна църква, ако имаме народ, който вярва на своите учители, на своите духовни пастири", добави той. 

След поднасянето на венци и цветя пред паметника, честването продължи с общо изпълнение на "Върви, народе възродени!" с участието на Общинския хор "Гена Димитрова", Хор на Северняшкия ансамбъл, Хор за македонски песни на Народно читалище (НЧ) "Парашкев Цветков", Хор "Звъника" при Центъра за работа с деца, Вокална група (ВГ) "Арлекино" при НЧ "Съгласие 1869", хоровете на Основно училище "Йордан Йовков", Математическа гимназия "Гео Милев" и Начално училище "Отец Паисий", ВГ "Ботевци пеят" на НУ "Христо Ботев" и Хор на учителките. По традиция изпълнението прозвуча пред Областната администрация. 

По повод празника в пространството пред Военния клуб е обособена Алея на книгата.

Радина Лазарова
2621 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
GLORIOUS

2022.05.25 | 06:01

3
СКАЙЛАР ГРЕЙ ОЩЕ СИ СЪБИРА ЗЪБИТЕ :)
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.05.25 | 05:59

2
ОСТРОВ ЕЛИНГТЪН ВИ ПЛАТИ ПЕНСИИТЕ ТОЯ МЕСЕЦ, НЕ Е СКАЙЛАР ГРЕЙ С ИНВАЛИДНАТА КОЛИЧКА :)
Умник Гюро

2022.05.24 | 13:59

1
Защо училищата, университетите и БАН продължават да преподават лъжи по история: че българите били дошли от Азия? Защо не се говори за най-древните азбуки, глаголица и кирилица: всяка от тях съществуваща от поне 7000 години - справка, пещерата Магурата и стотици места и надписи по Балканите? Защо не се говори за бащите на българите: арийци, пеласги и траки? Образователните институции в България извършват национално предателство. Сегашните български "учени" са за съд заради геноцид над собствения народ и слугуване на чужди политически интереси.

Добави коментар

Водещи новини