Патриарх Неофит: За първи път в България посрещаме частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий

  • 23 май 2022 14:45

  • 453
  • 0
Патриарх Неофит: За първи път в България посрещаме частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий
© Булфото (архив)

Днешният ден е исторически и празничен, защото посрещаме Светите мощи на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил, каза в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, който отслужи молебен пред светините в храма.

В митрополитската катедрала епископ Поликарп прочете приветствие от Негово Светейшество Софийския митрополит и български Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на за това паметно историческо събитие, свързано с всенародното поклонение пред Светите мощи на двамата равноапостолни братя, което ще продължи в храма до 25 май на обяд.

„Св. Неделя“ ще бъде отворена денонощно за поклонение пред мощите на св. св. Кирил и Методий

Днес в столицата на България, посветена на Божията премъдрост, посрещаме за първи път частици от Светите мощи на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил от светогорския манастир Есфигмен, от столицата на монашеската република - Карея, се казва в словото на Негово Светейшество Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на

С отеческа любов се обръщаме днес към хората на духа - учените, изследователите, към творците в различните сфери на българската култура и изкуството, към поетите, писателите, библиотечните дейци, към преподавателите. Сърдечно приветствам всички ученици и студенти, с пожелание за успехи в учението и да пазят заветите на славните ни предци, пожелава българският патриарх.

"Бог да пази всички нас. Божията благодат и милост да бъдат над всички нас. Честит и благословен празник", отправя благослов в приветствието си българският Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на, прочетено от епископ Поликарп в храма.

Заедно с президента Румен Радев на молебена в храма "Св. Неделя" присъстваха също вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, български духовници и гостите от Света гора, откъдето бяха донесени Светите мощи за всенародното поклонение, което ще продължи до 25 май на обяд. В храма бяха дошли посланиците на Гърция и на Сърбия у нас. На молебена присъства и генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев.

Светите мощи на българските просветители Методий и Кирил са донесени в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей - игумен на светогорския манастир Есфигмен. Светинята се пази в Есфигменската света обител, в седалището на обителта - столицата на монашеската република, Карея.

Игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор обясни, че българите ще може да се поклонят на Светите мощи - "на част от ръката на Св. Кирил Славянобългарски и на две частички от ребрата на Св. Методий - архиепископ Моравски".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
453 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини