Зачестяват инцидентите със скиори извън пистите в Пирин

  • 22 май 2022 09:08

  • 1085
  • 0
Зачестяват инцидентите със скиори извън пистите в Пирин
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Опитни планинари от Банско, Разлог и Добринище излизат на опасни места в планината през пролетния сезон, предава БНТ. 

Христо Татарски от Разлог е планинар повече от 45 години. Въпреки, че през по-голямата част от живота е обикалял всички склонове на Пирин, през пролетния сезон, когато планината е непредсказуема, той не предприема рисковани преходи.

Повечето от неговите познати обаче продължават да търсят силните усещания, по рисковите планински склонове.

"Това са хора, които поемат риска. Ходят и ще ходят. Няма кой и забрани и няма кой да им каже. Рила е добра за каране, но Пирин е много опасен. Тук времето може да се сменя за часове, за минути дори и винаги трябва да се преценява", казва Христо Татарски планинар от 45 години.

Месеците от април до края на юни е така нареченият преходен период в планината.

Опасност от лавини в планините

Именно по това време е най-опасно, тъй като снегът сутринта е заледен, а в обедните часове омеква, заради високите температури. А по това време хора високо в планината не трябва да има, предупреждават специалистите.

"Точно сега е сезонът за добрите планинари в кавички. Те излизат точно сега, защото в планината е много спокойно няма туристи и сега е рай", обясни Цветан Пчелинов от Планинската спасителна служба.

Най-голямата необходимост за планинските спасители при спасяването на човешки животи в планината, си остава нуждата от хеликоптер.

При наличието на такъв, времето за реагиране при инциденти ще отнема не повече от половин час, а не както до сега - над 6 часа.

Виолета Симеонова
1085 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини