Трябва ли да се увеличат квотите за българска музика в БНТ и БНР

  • 20 май 2022 09:34

  • 340
  • 5
Трябва ли да се увеличат квотите за българска музика в БНТ и БНР
© Novini.bg

Темата за квотите на българката музика влезе в дневния ред на народните представители в mарламента през седмицата, като според някои, в новия законопроект, процентът българска музика, която слушаме,трябва да се увеличи.

Популяризирането на българската музика в обществените медии е сред основните искания на много български творци и изпълнители. На заседание на комисията по култура и медии в парламента част от тях поискаха поне 50% от песните които се пускат по БНР и БНТ да са на български изпълнители, подобно на държави като Германия, Гърция и Франция.

Кинче Вълчева и Петко Кръстев са творци от Юогзападна България. Тя - фолклорен изпълнител, той - композитор.

Ицо Хазарта за българската музика в ефира: Спасителните квоти са за некадърници

"Аз с проценти не мога да се ангажирам, звучи ми задължаващо към зрителите и слушателите. Хубаво е да има повече българска музика, разбира се. Изпълнителите за това се борим - мястото ни е на сцената. Но нека все пак да не звучи така задължаващо и да се ангажираме с някакви проценти", каза Кинче Вълчева.

По думите ѝ към момента процентът за българска музика не достатъчен, особено за фолклора.

Като човек, който се занимава с творческа интерпретация на фолклорна музика, аз приветствам всякакъв тип идеи, които да я показват на хората и да я популяризират. Не съм убеден обаче, че това трябва да преминава през някакъв императив, който да налага, да определя и да казва", коментира Петьо Кръстев - композитор на фолклорна, поп и джаз музика

Той допълни, че това би било добре да се разработи от ръководителите на обществените медии и изрази мнение, че в БНР и БНТ работят добри специалисти, които имат отношение към българската музика и предлагат добра селекция от нея.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
340 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Stamatis

2022.05.20 | 12:23

5
За сръбска и то класика!

2022.05.20 | 10:26

4
Не замърсявайте ефира с ниско качествена музика. Не ни предлагайте песни като ШАТ НА ПАТКАТА ГЛАВАТА!
Сени

2022.05.20 | 10:18

3
Не, стига с тези квоти! българската музика е на ниско ниво съпоставима с европейската и световната музика. Евровизия за пореден път ни го доказа, дори не преминахме на втория полуфинал. Нямаме композитори, текстописци, имаме имитатори на чужди песни които звучат приблизително прилично!
БайГан

2022.05.20 | 09:57

2
От чуждопоклонници патриотизъм не чакайте,те и майките си ще продадат за някоя чуждица само да изглеждат ,,модерни,,....

2022.05.20 | 09:50

1
Да се научат да правят музика ,и тогава няма да има нужда от квоти

Добави коментар

Водещи новини