Украинският кризисен център в Добрич може да затвори врати

  • 18 май 2022 16:00

  • 639
  • 1
Украинският кризисен център в Добрич може да затвори врати
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Украинският кризисен център в Добрич, който се помещава в Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година“ и от 1-ви март насам е помогнал на над 300 бежанци от войната, може да затвори врати, заяви пред БТА Олена Димитрова, негов координатор и председател на Българо-украинското дружество „Добруджа – Украйна“.

Причината е, че следващата седмица Димитрова започва сезонна работа, с която ще бъде ангажирана до края на септември, а няма кой да поеме нейната длъжност. Има украински граждани, които проявяват желание да помагат, но за по 3-4 часа на ден. Нужен е един човек, който да координира дейността на центъра и да владее и български, и украински език, за да може да поддържа контакт както с бежанците, така и с дарителите и представителите на институции, казва тя.

Над 950 000 украински граждани са влезли в Румъния от началото на кризата

„Помогнахме на огромен брой хора – не само на такива, които са дошли в центъра и са получили храна. Помогнахме с консултации. Обаждаха ми се страшно много украински граждани, които насочвах как да се измъкнат, да минат през границите и към кои доброволчески организации да се обърнат“, обясни Олена Димитрова. „Водили сме пострадали в болница, родители с малки деца - в поликлиника. Помагали сме с оформянето на документи и с какво ли още не“, допълни тя.

Според нея кризисният център трябва да продължи да работи, за предпочитане на същото място. Вече имаме контакти с дарители и доброволци, които са свикнали с мястото, украинските граждани - също, каза Димитрова.

Тя е изпратила писма до Областната администрация и Община Добрич с молба да помогнат за намирането на нов координатор. От Община Добрич отговориха за БТА, че ще продължат да съдействат за съществуването на кризисния център и че се предвижда сключването на договор с лице, говорещо руски или украински, което да оказва помощ при настаняване и регистрация на гражданите от Украйна. 

Олена Димитрова отново призова граждани, неправителствени организации и институции да работят заедно в помощ на украинците, защото "проблемът е толкова голям, че никой поотделно не може да се справи с него". 

 

Мая Йорданова
639 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
вечна дружба

2022.05.18 | 16:45

1
кво стаа с мати болгария, товаришиЧ?Ч? няма далавера, а??!!!

Добави коментар

Водещи новини