Важни съвети срещу ухапване от кърлеж

  • 17 май 2022 13:07

  • 7472
  • 2
Важни съвети срещу ухапване от кърлеж
© Novini.bg/ Canva

С настъпването на пролетно летния сезон ухапванията от кърлежи стават все по-сериозен проблем. През месеците май и юни времето е благоприятно за тях и се наблюдава пик в оплакванията при хората.

Но какво трябва да направим, за да се предпазим от ухапване на кърлеж или как да действаме след като бъдем ухапани – този материал е точно за това.

Над 20 ухапани от кърлежи в Кърджалийско за 10 дни

Как да се предпазим от ухапване?

Кърлежите най-често ни нападат в тревни площи при неокосени високи треви.

Един от най-лесните начини да се предпазим е с облеклото ни. Ако ни предстои пикник или престой на затревена площ, най-добре да сме облечени с панталони с дълги крачоли, чорапи и затворени обувки. За блузите важи същото – с дълги ръкави.

Друг добър съвет е да се носят светли дрехи, защото по този начин виждаме ако сме полазени от кърлеж. Същото важи и за обувките.

Препоръчително е да се използват репеленти срещу кърлежи, като на пазара има такива за кожата, както и за дрехите.

При възможност е добре да се избягва сядането на трева, както и излизане извън обозначени пътеки.

Бум на ухапванията от кърлежи

Най-важният съвет от всички е след престой навън да огледаме внимателно тялото си и това на нашите близки. Не трябва да се пропускат места като косата, зад ушите, под мишниците, слабините, зад колената, около кръста и дори в пъпа. Също така е добре да се изкъпете веднага след като се приберете от разходка.

Какво правим ако ни ухапе кърлеж?

Най-важно е да запомним, че кърлежът трябва да се свали максимално бързо и по възможност от медицинско лице.

Ако нямаме възможност да посетим лекар, кърлежът се вади най-добре с пинсета. Отстраняването се прави чрез постепенно и бавно издърпване, без да се върти и извива. Разпространената практика кърлежът да се върти по посока или обратно на часовниковата стрелка е погрешна. По този начин кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което може да наложи допълнителна хирургична намеса.

След отстраняването на кърлежа е необходима щателна дезинфекция на кожата с йод, спирт или друго антисептично средство.

Много е важно кърлежът да не се мачка с ръце, защото заразяване с болест може да настъпи и по този начин.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Мястото на ухапване трябва да се наблюдава за зачервяване, което се появява от 5 до 10 дни до месец. Ако е с диаметър поне 4-5 см и нараства бързо, без сърбеж и затопляне на кожата, това е един от симптомите на Лаймска болест.

Други симптоми, за които трябва да внимаваме, са субфебрилна температура, увеличени лимфни възли и общи грипоподобни оплаквания.

Втората инфекция, която се предава от кърлежи е Марсилска треска. Тя започва с внезапно повишение на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите, тъмно петно на мястото на ухапването и дребен обрив по дланите и ходилата.

При тези случаи незабавно трябва да потърсите лекарска помощ.

А какво правим със самия кърлеж?

Вместо да унищожавате извадените кърлежи е добре да ги занесете за изследване в Националния център по заразни паразитни болести. Там лаборантите провеждат специализирани тестове, които да установят дали насекомите са носители на Лаймска болест или Марсилска треска.

В зависимост от това колко време кърлежът е престоял захапан, толкова по-голяма е възможността да предаде заразата.

Радина Лазарова
7472 2

Коментари 2

Добави коментар
Валери

2022.05.17 | 13:27

1
Ако ти се е "забил" кърлеж, най-добре е да го капнеш с една капка олио (или друг вид маслена течност). Той сам си вади "устния апарат", защота не може да поема кислород....
Asthfghl

2022.05.17 | 13:45

2
И преди да си извади устния апарат, за да се освободи първо ще повърне цялото си съдържание в теб. Много умно!

Добави коментар

Водещи новини