Циментираха дърво в центъра на Русе

  • 17 май 2022 10:11

  • 917
  • 2
Циментираха дърво в центъра на Русе
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Бетонирано дърво в центъра на Русе предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. То се намира до едно от емблематичните за дунавския град места, използвано за много кино и видео продукции - Симеоновата къща и Католическата епархия.

Китайският ясен е на повече от сто години, разказват живеещите в района. Основата, в която е бил посаден от години, се разпада. Това е причината община Русе да се опита да я възстанови.

Вместо това обаче тя е залята с бетон, без да има достатъчно място дървото да вирее свободно. Освен това част от арматурата, която укрепва кофража, е забита в самото дърво.

Над 2000 са регистрираните вековни дървета в България, Гранитският дъб е най-старото от тях

Хората са възмутени от този опит, който определят като неудачен и се надяват грешката да бъде поправена преди ясенът да изсъхне, съобщава БНТ.

От Община Русе отговориха, че обектът не е завършен и по него предстои още работа. Не отричат, че циментово мляко действително е покрило част от повърхността при полагане на бетона. След пълното изсъхване на разтвора обаче кофражът ще бъде демонтиран, а образуваното циментово покритие ще бъде премахнато. На мястото ще бъде поставена допълнително пръст.

Владимир Василев
917 2

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.17 | 11:43

2
Навсякъде в проектите на администрацията се отбива номера, колкото да се усвоят едни пари. Резултатите стоят с десетилетия да пречат на гражданите, докато дойде време за ново усвояване.
РЯЗАН

2022.05.17 | 10:36

1
И какъв беше смисъла от всичко това?

Добави коментар

Водещи новини