Мика Зайкова пред novini.bg: Инфлацията изяжда доходите на работещите и на пенсионерите

  • 16 май 2022 15:51

  • 3186
  • 0
Мика Зайкова пред novini.bg: Инфлацията изяжда доходите на работещите и на пенсионерите
© дарик и инт

Днес премиерът Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически на брифинг в МС обяви, че за месеците май и юни правителството ще осигури компенсации за бизнеса с близо 80%, заради енергоносителите. При това положение ще се състои ли предварително  обявеният протест на синдикати и работодатели и от какво са недоволни те? Питам финансовия експерт и доктор на икономическите науки доц. Мика Зайкова, която е и дългогодишен синдикален общественик. Тя бе депутат в съставите на 45-то и 46-то Народно събрание от квотата на ИТН.

Колкото и да е невероятно да искат да протестират синдикати и работодатели заедно, недоволството им е основателно, защото става въпрос за работата, хляба и оцеляванетона всички работещи.

До днес няма ясно фиксирани цени нито на ток, нито на газ. Как да работят тези хора от бизнеса, без да знаят какви ще са им разходи за тока и газта, как ще знаят какво губият и печелят!

Тепърва ще става ясно каква ще е цената на мегаватчаса. Само че как да се пресмята каквото и да е като енергоизточниците са 50-53 на сто от всяка една стока, която се произвежда у нас.

Досега бизнесът не получи всичко, което му бе обещавано като компенсации. Все още никой не знае на каква цена ще е произведената продукция хляб, защото и всички хлебопекарни са на газ.

Малките и средни предприятия са основата на икономиката в страната.

Малките са 383 000, а средните са между 23-25 000.

Статистиката сочи, че 25 000 фирми не знаят колко ще им струва газта, а бсички български фирми над 400 000 не знаят колко ще им струва тока.

Поради всички тези причини бизнесът иска да знае ще има доставки на основните суровини за българската индустрия.

Ясно е, че навсякъде в момента има проблеми в това отношение, поради войната. Но правителството трябва да даде помощ и уверение на работещите, че ще могат да оцелеят в тази криза, чрез бързи и адекватни мерки и планове.

Иначе поради несигурността и работодатели, и синдикати ще продължават да са в перменентна протестна готовност. Обобщено, това са близо 92% от всички фирми в България.

Не бива да се допуска до края на тази година да започнат фалити на фирмите и да настъпи огромна безработица.

Инфлацията изяжда доходите на работещите и на пенсионерите. Минималната работна заплата остава 710 лева до 2025 година. Така близо 650 000 души, които получават такъв доход в чист размер малко над 500 лева.как да оцеляват тези хора при положение, че издръжката на 1 човек е над 1200 лева! Отделно пък над 1 милион пенсионери получават минималната пенсия. Те как ще оцеляват!

Правителството незабавно трябва да предприеме мерки за спасяване на хората и бизнеса.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3186 0

Свързани новини

Водещи новини