Почистват язовир „Пчелина”

  • 13 май 2022 07:33

  • 945
  • 1
Почистват язовир „Пчелина”
© Bulphoto/архив

За поредна година доброволци от пернишкия клон на Централната рибно-опазваща организация ще почистят в събота (14 май) района на язовир „Пчелина”. Водоемът е най-големият на територията на област Перник, като обиколката му по брега е 34 км, предаде БНР.

Сборният пункт е местността „Хангарите” в село Ковачевци. Събираме се в 9 часа, каза Марио Антонов, който е сред организаторите на съботната акция и прикани всички, които милеят за язовира, да се присъединят към тях и да помогнат. От „Грийнпис България” са подсигурени чували и ръкавици. Основното почистване ще бъде вътре във водоема, като за целта са осигурени и лодки, пояснява бТВ.

„Основният проблем си остава река Струма, която вкарва в язовира боклука на граждани и на хора, които живеят по селата и си изхвърлят боклука до реката. И това нещо се натрупва постепенно през годината, пада в реката, оттича и вкарва боклука в самия язовир. Всъщност там е големият проблем.”, коментира Марио Антонов.

За децата, които ще дойдат с родителите си, е осигурен аниматор.Освен това в деня на почистването ще има и орнитолог.

„Всеки един посетител, без значение дали е дошъл просто да види почистването, или който участва в него, включително и дечицата, ще имат възможност да отидат с орнитолога с лодка, която ние ще предоставим, до участъци на язовира, където има най- различни птици. Да ги заснемат. И така да си направят една допълнителна атракция в съботния ден”, добави Антонов.

Десислава Станева
945 1

Коментари 1

Добави коментар
Юлката

2022.05.13 | 12:28

1
Тази снимка е на язовир СТУДЕНА

Добави коментар

Водещи новини