Ивайло Трифонов за novini.bg: Русия и Сърбия подхранват анти- български бяс в РСМ

  • 11 май 2022 14:56

  • 2809
  • 0
Ивайло Трифонов за novini.bg: Русия и Сърбия подхранват анти- български бяс в РСМ
© личен архив, булфото

Ивайло Трифонов е известен политик и дипломат, по образование е инженер физик, бил е преподавател в Алма матер. Той е от основателите на Обществения комитет за екологична защита на Русе през 1988 г., а после и член на ръководството на Клуба за гласност и демокрация. Бил е организационен секретар на НКС на СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и началник на канцеларията на президента Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва от 1990 до1996 г.. Също така, служебен вицепремиер в правителството на Ренета Инджова (1994-1995) и посланик на България в Белград  от 1997 до 2001г. Понастоящем е пенсионер. Говорим си с него за РСМ. Питам го какъв е коментарът му за събитията в държавата, призната първо от България по инициатива и предложение на президента Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва, чията „дясна ръка” беше Ивайло Трифонов.

Ивайло Трифонов /вляво/ разговаря с президента Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва /вдясно/ и съмишленици.

През 1992 година ние наистина бяхме първата държава, признала независима Македония. Помня, че тогава Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва каза: „Ние трябва първи да признаем Македония по две причини. Първо, за да покажем на държавите от бивша Югославия, че нямаме териториални претенции. И второ, за да стане ясно, че сме скъсали окончателно с комунизма и не зачитаме претенциите на политиката на Белград”.

По онова време имаше и противници на неговото предложение

– Стефан Савов /лидер на възстановената Демократическа партия, депутат/ и Стоян Ганев /министър на външните работи 1991-1992г./, светла им памет и на двамата. Тогава министър-председател беше Филип Димитров и в интерес на истината хич не му беше лесно да крепи баланса сред толкова изявени и силни личности в политиката. Принос от наша страна в признаването на Македония като независима, самостоятелна държава, беше и това, че им дадохме танкове и въоръжение.

Ивайло Трифонов /вляво/ и Петко Симеонов /вдясно/ - двама от основателите на някогашното СДС

По онова време националистическият бяс в Македония все още не беше започнал. В ръководството на самата комунистическа партия на Македония, както и ръководството на държавата, имаше много кадри на държавна сигурност на Югославия – УДБА. Така е и до днес – много от кадрите в управлението на РСМ са сръбска агентура. През всичките години сърбите правеха всичко възможно да запазят своето влияние там.

Македонизмът като идея и политика на кралска Македония, се ражда през 80-те години на 19 век

Бившият сръбски премиер,  министър на външните работи, поет и писател Стоян Новакович, който апропо е раждан в България, лансира македонизма така: „Като не можем да ги направим сърби, поне да ги откъснем от българите”. Македонизмът е рожба на сръбския национализъм и шовинизъм.

Според мен, сърбите са инициаторите на този антибългаризъм, който стигна вече до краен предел.

Ние първи сме признахме държавата Македония. Те искаха да я признаем и като нация, но Желю тогава каза: „Чакайте бе, нациите не подлежат на признаване отвън”.

Негова е заслугата и затова, че руският президент Борис Елцин също подписа указа за признанието на Македония. Аз бях свидетел как той цяла нощ го убеждава и накрая беше подписан указа.

Днес България също подкрепя влизането на РСМ в ЕС. Обществото ни преобладаващо е „за” това. Ако правителството си позволи да снеме ветото за започването на преговорите, това ще е тяхна огромна грешка.

Ние искаме братята ни да бъдат приети в ЕС. Обаче аз определено смятам, че антибългаризмът в РСМ се подхранва активно както от Сърбия, така и Русия. Това е в основата на анти-българския бяс в Македония.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2809 0

Водещи новини