Не е трудно да хвърлиш фаса си в кошче за боклук - #ПромениКартинката

  • 11 май 2022 11:20

  • 2440
  • 1
Не е трудно да хвърлиш фаса си в кошче за боклук - #ПромениКартинката
© Novini.bg

Проблема със замърсяване с фасове е целта на информационната кампания #ПромениКартинката на Филип Морис България. Осъзнаваме, че промяната ще отнеме дълго време, за да се постигнат реални резултати в поведението на потребителите. Надяваме се след 4-5 години да видим една истинска промяна в картинката – в градската среда, в природата, в парка - навсякъде, където сега виждаме фасове.

Кампанията #ПромениКартинката вече е на една година. Тя стартира минала година с активното участие на медиите и чрез различни флаери на съблекални и спасителни постове. Те бяха малко провокативни, но с много атрактивни визии и послания, с които се казваше на хората, че не е естествено и нормално да си посадят фаса в пясъка до тях, че това е нещо недопустимо, защото филтрите на цигарите и всички тютюневи изделия с филтри са направени с био пластмаса. Филтрите на тютюневите изделия са направени от целулозен ацетат, направен от дървесина, но не покрива изискванията за биоразградимост. На филтрите им отнема до 15 години да се разградят в природата, в зависимост от това къде са изхвърлени. Заради това, а и заради човешката психика това е повсеместен проблем, предаде репортер на Novini.bg.

Преди няколко години ЕК направи изследване за 10-те най-често срещани отпадъка по плажовете в общността. Оказва се, че фасовете са най-често срещаният замърсител на плажовете. Това изследване е послужило за основа на Директивата за пластмасовите продукти за еднократна употреба, която влезе в сила във всички държави в ЕС. Заради тази директива върху опаковките на всички тютюневи изделия с филтри има една маркировка, която предупреждава, че тези изделия съдържат пластмаса и не бива да бъдат изхвърляни в околната среда.

В рамките на кампанията визиите, разположени по Черноморието, се разпространяват и в градската среда. През месец септември по време на Световния ден на почистването бе представена една изложба, която представляваше инсталация от информационни пана, които провокираха хората да помислят върху проблема и да вземат мерки за собственото си и на потребителите около тях поведение.

Освен това бе извършено и почистване в различни градове в страната. Изложбата бе представена и в София, в градинката пред НДК и пред Кино Кабана. От 9 до 23 май инсталацията с информационни пана може да бъде видяна и пред Народния театър „Иван Вазов“.

В кампанията #ПромениКартинката са се включили и студенти на НАТФИЗ. Студентите от 2 курс са направили кратки видеоклипове, с които поставят проблема със замърсяване с фасове по един нестандартен и провокативен начин.

Последвайте канала на

Novini.bg
2440 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.11 | 11:26

1
Песъка е ухо!

Добави коментар

Водещи новини