Иво Сиромахов: Изгонете родителите от училището!

  • 10 май 2022 12:09

  • 13685
  • 0
Иво Сиромахов: Изгонете родителите от училището!
© нова тв и pixabay

Коментар на популярния писател, сценарист, драматург и тв водещ Иво Сиромахов. Той е носител на „Наградата за дебют в областта на изкуствата“ през 1995 г. Сега е водещ на „Шоуто на Слави” по тв 7/8.

Главният виновник за проваленото българско образование са родителите на учениците.

Напоследък те придобиха самочувствие, че могат да се месят в просветните дела, да държат сметка на учителите, да дават акъл какво да се учи и какво да не се учи.

Този кураж им дойде от фейсбук, където българите са най-умни и всезнаещи. Те там всеки ден оправят пандемията, войната и бекхенда на Григор Димитров, та с едно образование ли няма да се справят…

 

А когато прости хора решат, че нещата трябва да стават според техните разбирания, става страшно.

Започна тормозът върху учители, недопустимите претенции „Защо си писала двойка на детенце, ма? То си знае сичко“… Продължи с оспорване на учебната програма „За кво да го учи тва, то няма да му трябва“ (щом майка му не го е научила и пак знае откъде да си включи телефона, всичко останало са излишни знания) и стига до „Детето ми не е невъзпитано, това не е простащина, а хиперактивност“ (чела е някъде този термин из беге мама групите и не знае кво е, ама ѝ звучи като добро оправдание).

Оттам насетне всичко се срина много бързо. Влязат ли прости хора в училището и почнат ли те да казват какво да се учи и какво не, провалът е сигурен.

Същото би станало, ако по време на операция в болницата, в залата влязат десетина будни фейсбук граждани и започнат да дават акъл на хирурга как да оперира.

Стигна се дотам, че за да угоди на тия нахалници, министерството ги включи в някакъв обществен съвет, който определя съдържанието на учебниците.

Това е безумие.

Образованието е сложна система, непонятна за кухите глави на тия родители.

Те не разбират каква е ролята на училището. Те не пращат децата си там, за да се образоват, а за да не им се мотат вкъщи. Те смятат, че училището трябва да ГЛЕДА децата им.

И че учителите са им слуги, които трябва да изпълняват всички прищевки на тия прости хора.

А идиотските им капризи не спират да ехтят по социалните мрежи – махнете матурите, опростете учебниците, това защо се учи, онова защо се учи… Защо им давате домашни, детенце не може да си почине… То, щото се е преуморило, видиш ли.

Просто майка му предпочита вместо „детенце“ да пише домашни, да си цъка нещо на телефона там и да не я занимава, докато тя си цъка на телефона.

Ако искате да имаме по-добро образование, изгонете родителите от училището. Мястото им не е там. Училището е място за просветени хора.

И спрете да мрънкате.

Децата ви са тъпи не заради училището.

А заради родителите си.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
13685 0

Свързани новини

Водещи новини