РЗИ и МВР също проверявали дома, в който изгоряха четирима души

  • 10 май 2022 08:33

  • 631
  • 2
РЗИ и МВР също проверявали дома, в който изгоряха четирима души
© Bulphoto/архив

От началото на 2022 г. проверките на Агенцията за качеството на социалните услуги са констатирани 6 случая, при които домове за възрастни хора оперират без лиценз,  съобщи в предаването „Тази сутрин“ по бТВ зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев. По думите му два от случаите касаят фирмата, която е извършвала дейност в дома във Варна, в който при пожар загинаха четирима души.

Има засилен контрол на всички доставчици на социални услуги, независимо дали става въпрос за публични или частни, увери той.  

„На конкретната фирма са наложени редица актове – четири само през миналата година в размер от 3000 до 7000 лева, като 7000 е санкцията за това, че оперират без лиценз, но в другата част става въпрос за жестоки нарушения в изискването за качество на услугата“, каза Иван Кръстев.

Опожареният дом за стари хора във Варна нямал актуален лиценз

„Разбирате, че в дом за стари хора в над трудоспособна възраст изобщо не е мястото, в което трябва да бъде настанено лице, което е в средна възраст и на всичкото отгоре е със специфично заболяване“, коментира той. Предполага се, че пожарът в дома е предизвикан от 53-годишен обитател, който вече е в психиатрията и предстои да се реши дали може да му бъде повдигнато обвинение.

„Имало е две проверки в този конкретен дом, както от Регионална здравна инспекция, така и от службите на МВР, противопожарна безопасност и охрана. Съответните проверки са констатирали също нарушения, за което е информирана окръжна прокуратура Варна“, посочи още зам.-министърът.

Десислава Станева
631 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
7000 лв глоба????????

2022.05.10 | 10:07

1
Вие въобще наясно ли сте какви пари се въртят в тия домове????!!!!????
700000 лева трябва да е глобата

2022.05.10 | 10:08

2
Корумпирани чиновници!!!

Добави коментар

Водещи новини