Дахер Ламот: Пак се делим и сме готови да се сбием в подлези

  • 09 май 2022 15:58

  • 1967
  • 0
Дахер Ламот: Пак се делим и сме готови да се сбием в подлези
© личен архив, булфото

Коментар на Дахер Ламот, сириец, който живее в България и работи за голяма международна фирма. Той е популярен анализатор, блогър и коментатор в социалните мрежи.

Днес някои ще искат 9 май да е ден на Европа и ЕС, други ще искат да е ден на победата.

Ако човек се разрови ще установи, че и двете чествания имат едни и същи корени.

ЕС почита девети май заради декларацията на Робер Шуман, предложена на 9 май, 1950 г.

Основната идея на декларацията е да се постави тогавашните френски и западногермански производства на въглища и стомана под единен орган, за да се успокоят взаимоотношенията на двете страни. Така се създава първата европейска общност,

"Европейска общност за въглища и стомана".

Знаете ли защо Робер Шуман предлага тази декларация? Защото е знаел истинските причини за Втората световна война.

След като губят Първата световна война, на германците са им наложени непосилни санкции - 226 милиарда златни марки ( после намалени). Понеже войната се е водила предимно във Франция, германците е трябвало да им плащат главно на тях. Икономиката обаче забуксувала и французите се нуждаели от финанси, натиснали германците, които също се задъхвали и не успявали да си платят. В резултат французите решили да окупират индустриалния район на Германия - Рур (1923-1925), като убили над 130 германци. Световната общественост симпатизирала за немците, макар да не е направила нищо за тях. Анализатори обясняват, че французите искали да накарат немците да платят в стоки (най-вече въглища), защото марката постоянно девалвирала. Ситуацията за германците станала непосилна, населението мизерствало.

Поредната битка за ресурси.

Това, което постигнали французите обаче е унижение на германския народ, постепенното им въоръжаване и надигането на крайни идеологии, а с тях и появата на чудовището Хитлер. Останалото го знаете.

Точно по тази причина Шуман предлага на 9 май, 1950-а, тази декларация, заради която се появява "Европейската общност за въглища и стомана", а оттам това полага основите и на Европейския съюз.

Шуман е знаел, че постоянната битка за ресурси ще доведе до нови войни, затова предложил координация, с която всички да спечелят и да се развиват, вместо безсмислено да се разрушават.

Нацистите нападнали Русия, а руснаците дали десетки милиони жертви в битките срещу същия този Хитлер.

Има ли виновни в тази история? Немци, французи, руснаци, британци? Всеки може да си избере един, но няма да е схванал поуката от историята.

В момента, в който почнем да се делим на празнуващи ден на ЕС и ден на победата, вече не сме схванали нито идеята на Шуман, нито жертвите дадени във войната.

Щото пак се делим и сме готови да се сбием в подлези.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1967 0

Свързани новини

Водещи новини