Морално губещите оратори и посланията им за смелост

  • 29 април 2022 14:53

  • 3961
  • 0
Морално губещите оратори и посланията им за смелост
© Президентство, пресцентър

Радев влиза в задочна словесна битка с Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на. Намеква за вина за спирането на руския газ. Намеква за проблемите на най-бедния народ на ЕС, за протестите и за всичко, което светкавично някак си се приписа на сметката на Петков и Василев, все едно те са управлявали последните 30 години. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10650

Сръбските ни съседи се фукат, че армията им е по-могъща от всякога. „Оборудването и способността на сръбската армия е на най-високо ниво в историята ѝ“, заяви министърът на отбраната Небойша Стефанович. Оборудването, част от което – ако правилно си спомням – летеше от Русия над България. Пуснахме Русия да си оборудва приятелите, вклинени в сърцето на региона. 

Радев назначи две служебни правителства, в които премиер беше откритият русофил Стефан Янев. 

Дотук хронологията е повече от очарователна. 

НАТОвският генерал Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на заяви, че Крим е руски и вкара страната ни в международен скандал, та се наложи да влизаме в обяснителен режим. 

Зеленски, САЩ, ЕС и НАТО заявиха ясно: който се опитва да е неутрален, де факто заема страната на Русия. НАТОвският генерал Радев зае позицията „неутрален“ съвсем съзнателно. Заедно с Нинова, БСП, Костадинов и Възраждане, които трудно биха могли да скрият руската си позиция. 

Смятате ли, че партньорите ни не са си отбелязали с червено и подчертали с три дебели черти: ~НЕНАДЕЖДНИ!!!~ срещу името на България?

Но върхът (засега) на „красивата“ хронология е този намек на Радев (явно намек за желанието да се помогне на Украйна, което – по опорките на Кремъл – щяло да ни вкара във войната): „[…] или пренебрегват в името на партиен или користен интерес. Много от тях никога не са рискували живота си, но с охота излагат на риск живота на другите“. 

Каза той, малко след като човекът – с когото води задочен спор и в чиято градина хвърля камъните – се намираше в Киев, който в същия ден е под руски обстрел. На горещото място, на което се намира и главният секретар на ООН, също свидетел на руските бомби. Там, където падат бомби и се кове политиката на света. 

Каза го, докато се намира на сигурно – на другия край на континента, на официална разходка в мирна и подредена Испания, защитен и на сигурно. 

Това е неговият начин да троли: „пушка нехващал, акъл ще ми дава“, обикновено ръсят интернет троловете на Путин… Не отива на президент да прави същото. На президент на държава от ЕС, който самият е НАТОвски генерал. 

Да търсиш ефекта на посланието, че понеже си в униформа и можеш да правиш коремни, значи автоматично си смел, е жалък опит да се въздейства на най-ниското и низкото стъпало на електоралната пирамида, което откликва на визуално стимулиране и ораторство. Другите си спомняме смелата снимка с Путин, на която НАТОвският генерал се беше навел, за да изглежда руският президент висок. Ние не откликваме на снимки по униформа и приказките за смелост, ние гледаме действията. 

А първата част – „или пренебрегват в името на партиен или користен интерес“ – дори няма да я коментирам. 
____________________

P.S. Представям си как Радев, който пренебрегва исканията на партньорите ни в НАТО, заема про-кремълска страна, говорейки против изпращането на оръжие в Украйна, намирайки се в Испания (партньор в НАТО) сега, говори за това, че можем да си сътрудничим с партньорите ни…

… и те го гледат и му се усмихват, и кимат: „Мхм, да, да…“
 

Александър Томов
3961 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини