Георги Шишманидов: Няма подписка за излизане на Несебър от ЮНЕСКО

  • 29 април 2022 12:41

  • 303
  • 0
Георги Шишманидов: Няма подписка за излизане на Несебър от ЮНЕСКО
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

На сесия на Комитета за световното културно наследство през 2023 г. предстои да се разгледа как се изпълняват препоръките на комитета за изработване на документите за опазване и управление на културното наследство на Несебър. Ако дотогава българската държава не е изпълнила поне част от тези препоръки, има вероятност Несебър да бъде вписан в списъка на културното наследство в опасност. Това поясни в интервю в предаването "Хоризонт до обед" инж. Георги Шишманидов, председател на сдружение "Месемврия 2020".

Създават се настроения срещу местната общност и жителите на Стария Несебър, смята Шишманидов, който поиска право на отговор след интервю за БНР с проф. Тодор Кръстев, където според него са прозвучали твърдения, внушаващи "погрешна представа".

Пред БНР Георги Шишманидов заяви, че въпреки напрежението между местните и държавните институции по повод на ограниченията за застрояване в старинната част на града, "никой от гражданите не е подписвал, организирал или представял някъде петиция за излизане на града от списъка на ЮНЕСКО".

ЮНЕСКО: Най-малко 53 културни обекта в Украйна са пострадали от войната

Шишманидов опроверга медийни публикации отпреди години, че има такава подписка.

"Винаги може да се намери някой, който да каже, че иска да излезе от ЮНЕСКО, но болшинството от моите съграждани това ги обижда."

Желанието на местните жители е да се изгради визия за устойчиво развитие на Несебър, обобщи той. 

Теодора Александрова
303 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини