Чернобил - мълчание от страх "за стола", което роди само болести и смърт

  • 26 април 2022 09:59

  • 3472
  • 0
Чернобил - мълчание от страх "за стола", което роди само болести и смърт
© булфото/архив/ и ФБ

Преди 36 години на днешната дата избухва Чернобилската тежка промишлена авария в съветската Чернобилска атомна електроцентрала. Според официалните информации в публичното пространсво, тя се приема за най-тежката авария в историята на ядрената енергетика, като наред с аварията на АЕЦ Фукушима I от 2011 година, тя е едно от двете събития от ниво 7 по Международната скала за ядрени събития.

Аварията предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в днешните Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души са евакуирани от родните си места.

Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.

Инцидентът повдига въпроса за безопасността на съветската ядрена енергетика, като за известно време забавя развитието ѝ. СССР, а след разпадането му – Русия, Украйна и Беларус понасят значителни разходи за обеззаразяване и здравеопазване, вследствие на чернобилската авария.
Тогава българското правителство се снишава и замълчава за огромната човешка трагедия. Защо властта постъпва така - срещу интересите на своя народ, е въпрос, който над три десетилетия чака своя отговор. 

Ето един коментар на Асен Виденов по темата:

"На 26 април 1986г., преди 36 години се взривява един от реакторите на АЕЦ „Ленин” до гр. Чернобил в Украинска ССР, което довежда до най-тежката ядрена катастрофа в света. Висшето партийно ръководство на БКП начело с Тодор Живков мълчи угоднически в интерес на Москва и не предупреждава българския народ за атомната катастрофа, като по този начин го излага на радиация, последствията от която се отразяват на българите и до днес.
Последствията върху българското население от скриването на аварията през 1986 г. от комунистическата върхушка, са огромни. Ежедневно в България се откриват по 100 случая на болни от рак. Основната причина е аварията в Чернобил. Ядреният разпад след нея всяка година става все по-голям и пораженията му върху здравето на хората са все по-сериозни. Според известния онколог проф. Иван Черноземски в периода 2014-2040 г. над 1 млн. българи ще се разболеят от рак, тъй като процесът на разпадане на някои радиоактивни елементи започва едва сега.
Черната статистика сочи, че около 35 000 българи годишно се разболяват от рак. Четвърт век след краха на комунизма с рака се борят около 250 000 души. Смъртните случаи се увеличават и са достигнали до 17 000 годишно. За сравнение раково болните в страната са двойно повече от тези през 90-те години на ХХ век.
Расте броя на българите, при които са констатирани проблеми с репродукцията. Това са предимно хора от поколението на 25-30-годишните, родени непосредствено преди и след аварията в Чернобил. За разлика отпреди Чернобил, днес е практика да се оперират ученици между 13 и 15 години от тумори на щитовидната жлеза или нарушения в дейността на хипофизната жлеза."

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3472 0

Свързани новини

Водещи новини