Станка Желева за novini.bg: Нямам намерение да се включвам в политиката

  • 25 април 2022 17:11

  • 3950
  • 0
Станка Желева за novini.bg: Нямам намерение да се включвам в политиката
© булфото/архив/

Станка Желева е художничка. Тя е дъщеря на първия демократично избран наш президент Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва.
Днес дъщерята на президента Желев рисува и се занимава с благотворителна дейност във фондация Изиарт.Утре, 26-ти април, се открива нейна изложба в столичната галерия "ПОРТ А". Станка желева не се занимава с политика, но неотдавна написа открито писмо до премиера Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически, в което призова България да заеме ясна позиция в конфликта между Русия и Украйна, както и да бъде преименуван паметника на Съветската армия в Борисовата градина.

- Г-жо Желева, бързам да ви попитам за изложбата, която откривате - на Украйна ли е посветена? 

- Не, изложбата е от мои картини, правени по скици по време на пътувания в различни краища по света. Няма нищо общо с Украйна, сюжетите са от Африка и Латинска Америка. Представям картини от Мозамбик, Колумбия, Панама, Индия. Откриването е на 26 април, ще продължи до 10 май. Творбите ми са изложени в галерия "ПОРТ А", която се намира в самия център на улица "Триадица"5.
Картините ми са правени по време на пандемията, когато имах повече свободно време да правя това, което най-много обичам. Изложбата ще бъде едно цветно пътешествие по света, на места, където цветовет са ярки, а хората безпричинно щастливи в своето ежедневие. Картините са нещо като дрога от цветове, които те потапят в един друг свят, който изглежда толкова далечен и различен, а реално това е една паралелна реалност само на няколко часа със самолет!
Работя и за фондация ИЗИАРТ, за която се надявам , че вече повече българи  знаят. С нея реализираме културно-образователни проекти за деца, безплатни ателиатa, фестивали,събития. Тази година ще има Детски панаир по случай деня на детето на 4 юни в София, събитието го осъществяваме съвместно със Столична община,като част от Културния Календар на София. То ще се проведе пред Народния театър "Иван Вазов". На 1 юни организираме Детски панаир в Сливен. Иначе работя с фондация Изиарт по един проект на НФК, "Музеен детектив". 

Сн. булфото. При предаването на архива на президента Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва на "Държавни архиви"

- Какво ви провокира да напишете открито писмо до премиера по повод на Украйна и да предложите преименуване на паметника на Съветската армия? Да не сте решила да се включвате в политиката?

- Написах всичко, което мисля и чувствам, защото не съм възпитавана да премълчавам. Това е моята гражданска позиция, нямам никакви намерения да се включвам в политиката. Но всеки загрижен обществен човек, трябва да може да изкаже своята гражданска позиция. Това направих. 


/б.р. Ето пълният текст на писмото/:


"Уважаеми г-н Петков,

Нямам честта да ви познавам лично, но гласувах за вас, защото вие застанахте и казахте „мен не ме е страх“, защото вярвам, че сте човек с чисто сърце! Също като моя баща Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва!

Нямам амбицията да се занимавам с политика, това писмо го пиша като дълг към баща ми - първия некомунистически, свободно избран президент на България, философ, учен и убеден демократ. Човек с идеи и визия. Благодарение на доблестта си и ясните си демократични позиции той успя да извади България - държава в тотална международна изолация и със статут на 16 република на СССР, на световната политическа сцена и да я превърне в независима държава с независима политика. Интегрира я във всички големи международни организации, начерта основните приоритети, цели и интереси на българската външна политика, а именно да бъде част от демократична Европа. За него България трябваше да има независима, суверенна политика, да защитава собствените си национални интереси, изграждайки приятелски отношения с останалия демократичен свят, да защитава общите ценности. Много бързо беше забравено, че именно благодарение на него България успя да подаде кандидатурата си за член на Европейския съюз и НАТО, въпреки силната опозиция от страна на по-голямата част от политическите парии, които днес се бият в гърдите, че са проевропейски.

Той не се страхуваше да взема ясна позиция в драматични международни събития въпреки огромната съпротива на политическите си опоненти.

България беше първата държава в света, която осъди пуча в Москва през 1991 г., докато западните демокрации ужасени изчакваха развитието на събитията в Москва. Той беше един от първите осъдили агресията на Ирак в Кувейт. Благодарение на баща ми България беше първата държава признала като независими държави Русия и Македония.

В днешния ден светът е изправен пред Трета световна война заради болните амбиции на един самозабравил се диктатор, който превърна Русия от тоталитарна комунистическа държава във фашистка (в книгата си „Фашизмът“ Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва посочва, че разликата между комунистическия и фашисткия тоталитарни режими е, че при комунизма няма частна собственост, само държавна и идеологията е интернационализъм, а при фашизма има частна собственост и идеологията е краен национализъм).

Днес България трябва да заеме твърда и ясна позиция спрямо вероломната агресия на Русия над Украйна - една суверенна европейска държава. Като пълноправен член на ЕС и НАТО, България е длъжна да защити националните си интереси, а именно категорично да осъди това посегателство над Украйна, да заклейми режима на Путин, а всяка проруска дейност и пропаганда да бъде обявена за опасна за държавната сигурност на България, Европа, демократичната общност и нейните ценности.

България трябва да изпрати незабавна военна помощ на Украйна дори само заради това, че там живеят 300 000 наши сънародници, които траябва да бъдат защитени!

Обръщам се към вас, г-н Петков, защото вие сте надеждата на стотици хиляди българи и днес повече от всякога трябва да покажете, че не ви е страх!

Че не ви е страх да заявите на висок глас, че България застава на страната на светлата сила в битката с Империята на злото. Че не ви е страх България да изпрати незабавно военна помощ на Украйна.

Че не ви е страх от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е – партията на националното предателство, ваш коалиционен партньор, която винаги е защитавала руските икономически и политически интереси и упражнява над вас постоянен политически шантаж.

Че не ви е страх от Президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който така яростно се противопоставя на присъствието на войски на НАТО в България в момент, в който това е от изключителна важност за сигурността и суверенитета на страната и всичко, което го интересува, е да се ремонтират за милиони амортизираните МИГове. Милиони, които влизат директно във военната машина на Путин и ни превръщат в съюзници в тази агресия. Тъжната истина е, че президентът Радев е просто един военен, който е учил по съветските учебници и се е клел във вярност на НРБ и Русия. Човек без идеи и визия, научен да изпълнява заповеди. И днес повече от всякога виждаме чии заповеди изпълнява той.

Че не ви е страх от арогантната руска посланичка, която се държи в България като губернатор на руска губерния. И това не е случайно - просто българският политически елит е морално и икономически обвързан с руския режим. И сега повече от всякога това става ясно.

Когато моят баща говореше, че бъдещето на България е интеграцията й в НАТО и Европейския съюз, той беше яростно нападан и обвиняван, че продава България на чужденците. Днес се оказва, че същите тези хора и партии, тихомълком, по скандален начин, са продали българска земя на устието на река Камчия и пристанище Росенец на Руската държава. Къде са стожерите на българската независимост и защитници на националните интереси: Президент, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател, ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с?

Тъжната истина е, че вие сте заобиколени от продажни политици.

Не се страхувайте и застанете твърдо и открито в борбата срещу диктатора Путин и неговия престъпен режим. Историята няма да ви прости, ако направите компромис, заради шепа продажни страхливци и мижитурки!

Не искам да се срамувам, че съм българка! Не искам да се срамувам, че официално моята страна отказва да помогне на Украйна в една война, която е битка между доброто и злото. Да се срамувам, че моят народ подкрепя политиката на един диктатор комплексар от КГБ. Че България не защитава националните и общоевропейски интереси и ценности! Не защитава живота и бъдещето на 300 000 мои сънародници в Украйна. От това, че страната ми се управлява от политици, които под предлог, че защитават българските национални интереси, продават страната ни и срамят името й в очите на световната общност!

Не искам да се срамувам, че няма един политик и държавник с чисто сърце, който въпреки силния натиск и шантаж на цялата прогнила и продажна политическа класа да има куража да стане и да каже: България е част от Европа! Не ни е страх да кажем, че Русия се управлява от военнопрестъпник и България ще помогне в тази неравна битка, предоставяйки на Украйна военна и всякаква друга помощ. Защото иначе „не сме народ, а мърша“!

С уважение,
Станка Желева"

 

Аделина Делийска
3950 0

Свързани новини

Водещи новини