Литийно шествие с чудотворната икона в Бачковския манастир

  • 25 април 2022 08:32

  • 698
  • 4
Литийно шествие с чудотворната икона в Бачковския манастир
© Булфото (архив)

Вярващи, не само от страната, но и от чужбина, се стекоха в Бачковския манастир, за да се включат в литийното шествие с чудотворната икона с образа на Света Богородица Троеручица. То води началото си отпреди 400-години, предава Нова телевизия. 

Копието на чудотворната икона по традиция се изнася от светата обител и се занася до местността Клувията – мястото, където е открита и оригиналната икона. 

От векове образът й е символ на чудото. И днес много вярващи споделят, че им е помогнала.

Венецът, с който е окичен ликът на Божията майка е дело на Люба Попова.

Започва Светлата седмица

Всяка година тя идва специално, за да впелете уханните цветя. тя разказва, че е дълбоко вярваща, защото Богородица й се е явила.

„Явила ми се е Света Богородица и ми каза искам да ми служиш. Аз попитах „Как?”. „Как ли? Ще отидеш в манастира и ще кажеш, че аз съм те изпратила. Ще плетеш венеца”, разказва тя. 

По време на литийното шествие миряните изминават 6-километровото разстояние от Бачковския манастир до местността Клувията пеша, носейки на ръце лика на Божията майка.

Пътят е дълъг и стръмен. Но всички го изминават с желание и вяра в сърцата.

Виолета Симеонова
698 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ГЮБРЕТА БЪЛГАРСКИ

2022.04.25 | 16:20

4
ФАМИЛИЯТА ЩЕ ВИ РАЗГОНЯ!

2022.04.25 | 11:59

3
тцтцт. колко грешници на едно място
Митьо

2022.04.25 | 10:12

2
Повече ми допадат Барийно и Натрийно шествие
поне да замажете очите на хората

2022.04.25 | 09:03

1
То църквата има ли диалог с някого въобще,освен ако не идва да дава пари,вземете направете нещо богоугодно,направете кухни да храните бедни,помещения да спят бездомници зимата имате толкова сгради дадени за наеми,направете свещи ,по/гре/бен/ия,кръщения и бракове безплатни,плашите се само на дарения да минете а,стига сте скубали миряните и вярващите бедни баби.От нашата църква съм видял досега само още едни скубачи на патицата.

Добави коментар

Водещи новини