До две седмици започва изкупуването на зърното за държавния резерв

  • 20 април 2022 07:16

  • 355
  • 1
До две седмици започва изкупуването на зърното за държавния резерв
© Pixabay

До две седмици ще започне изкупуването на зърното, предвидено за държавния резерв, с което да се гарантира запазване на цената на хляба. Това обяви в Бургас министърът на земеделието Иван Иванов след среща с бранша в региона, предаде БНР.

"Целта на правителството и в частност на министерството на земеделието е да не се увеличава цената на хляба. За това е и тази интервенция, която правим с изкупуването на хлебна пшеница, която да обезпечи държавния резерв, именно по този считаме, че ще гарантираме нормална цена ма хляба, която е в момента", каза Иванов.

95% от продукцията на зърнопроизводителите вече е при търговците. Затова държавата ще го изкупи директно от тях. Уговорената цена е 570 лева на тон. Ще се плаща и допълнително на търговците, за да може продукцията да остане на склад в техните бази. Според зърнопроизводителите, пшеница има достатъчно и няма повод за притеснение.

"Предложихме на министъра вместо да се харчат сега пари да се купува зърно, което е с висока цена, да интервират, да могат да купят, когато започне жътвата. Тогава цената винаги, всяка година, е доста по-ниска. Но зърно има много в България в момента, а засега посевите добре се развиват и може би ще има зърно повече от миналата година", обясни Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаска област.

Последвайте канала на

Десислава Станева
355 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.04.20 | 08:08

1
Пак спекула ще има и няколко човека ще направят милиони.

Добави коментар

Водещи новини