Опашки се вият пред пощенските клонове в цялата страна, има напрежение и припаднали

  • 19 април 2022 17:46

  • 4120
  • 10
Опашки се вият пред пощенските клонове в цялата страна, има напрежение и припаднали
© Булфото архив
Слушай новината Слушай новината

Великденските добавки за пенсионерите се превърнаха в ходене по мъките за пенсионерите. Четвърти ден стотици възрастни се разкарват до пощите и чакат на дълги опашки, за да получат обещаните 70 лв. за празниците. Около 1 млн. пенсионери - половината от всички, продължават да получават парите си в клоновете на "Български пощи". За другите, които ги получават по банков път, проблеми няма и на 15 април те получиха добавките.

Хората са изнервени, някои от които пътуват от други населени места всеки ден от петък насам, за да вземат парите си, предаде Нова телевизия.

Пенсионер припадна в банков клон в Кърджали

В Пловдив потърпевши разказват, че са връщани в петък, в събота, вчера и днес се редят за четвърти ден. Други обикалят от поща на поща с надежда някъде да успеят да вземат парите си. Трети не могат да вземат и пенсиите си, като споделят слухове, че плащането е отложено с 3-4 дни. Управляващите твърдят, че вчера проблемът е отстранен и изплащането е възстановено, но и днес от Пловдив идват сигнали за противното. На някои опашки са припадали хора.

Пенсионер припадна в банков клон в Кърджали

Непосредственият проблем пред изплащането на сумите е хакерска атака, която срина системата за плащане на "Български пощи". В събота от дружеството признаха за проблема и обявиха, че "поради технически причини" във всички пощенски станции част от услугите не се извършват, като се доставят само пратки, за които не се дължат плащания. Вчера на сайта на пощите бе обявено, че "няма да има прекъсване в изплащането на пенсии, социални помощи и еднократни великденски добавки в цялата страна". Днес се разбра, че затрудненията са продължили.

Проблемът надхвърля великденските добавки, тъй като в момента текат графици и за изплащане на пенсии и социални помощи. На огорчените възрастни "Български пощи" предложи сложно за разбиране обяснение на сайта си, като ги успокои, че "незабавно бяха взети мерки, като беше осигурен и ресурс на държавната облачна инфраструктура за прехвърляне на системите". На място по опашките хората се оплакват, че никъде няма достъпна информация кога ще получат парите си. "Какви са тези компютърни специалисти, които от петък не могат да оправят системата?!", попита възрастен човек в ефира на Нова телевизия.

От десетина дни за пощите отговаря вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, в чиито действия често няма нищо ефективно (тя координира и хаотичните усилия около бежанската вълна от войната в Украйна). "Изплащането на #пенсиите и великденските #надбавки от 70 лв. за всеки пенсионер е #гарантирано във всеки клон на Български пощи, въпреки регистрираната кибератака по системите на предприятието", написа вицепремиерът във "Фейсбук" и остави телефон за подаване на сигнали за затруднения - 029493280.

От „Български пощи” увериха, че пенсионерите няма да останат без пенсии

Константинова хвърли вината за случилото се на предишните управляващи, които 10 години системно неглижирали киберсигурността на пощите. "Подценявани са елементарни и базови защити за сигурност, които има дори всеки домашен компютър", твърди вицепремиерът.

Докато една част на управлението се мъчи да изпълни вече дадените обещания, друга продължава да раздава нови. Ще има увеличение на тавана на пенсиите от 1 юли, прецизираме с точно колко ще бъде, бюджетът може да си го позволи, обяви пред БНТ председателят на парламентарната социална комисия Искрен Арабаджиев.

Таванът на пенсиите е една от много неизвестни величини в намеренията на управляващите. Във влезлия в сила от 1 април бюджет на държавното обществено осигуряване е предвидено той да бъде 1500 лв. тази година.

Мая Йорданова
4120 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
123

2022.04.19 | 20:54

10
Да живее министерството на електронното управление. Аааааа и на космическите технологии, ииииииии на извънземните Кирчо и Кокорчо.

2022.04.19 | 20:33

9
Чакайте да видите електронното здравеопазване. Няма как нещо, което не работи добре без компютър, да заработи добре с компютър. Компютъра даже ще влоши проблема.
цска

2022.04.19 | 19:44

8
Това го има само в България от цилия ЕС.И то зареди поредната подигравка на политиците

2022.04.19 | 18:54

2
Добре бе, кой се реди по пощи??? Нямат ли карти тия хора, в кой век живеят?????
кир михалаки

2022.04.19 | 19:41

7
Е, КАК КАРТИ НАЛИ ЩЕ ИМ ВЗЕМАТ ТАКСИ?
KOPTOR

2022.04.19 | 19:40

6
ЛУди!
При Борисов опашките беха за Гърция!

2022.04.19 | 18:31

1
Само гака! Това заслужава Ганьо най тъпото копеуе на планетата!!
Долните

2022.04.19 | 19:37

5
Яжте ми хуя, гяури изкецани уахахахах

2022.04.19 | 18:55

4
Кой Ганьо,Барба Ганьоса ли,или ти ганьо,вчера бях на опашката за Гърция,къв е проблема бе ганьо.

2022.04.19 | 18:54

3
Доста си тъп братчет!

Добави коментар

Водещи новини