Омбудсманът сигнализира за изтекъл срок на ТЕЛК решения

  • 19 април 2022 17:10

  • 2863
  • 0
Омбудсманът сигнализира за изтекъл срок на ТЕЛК решения
© Омбудсман
Слушай новината Слушай новината

„Хората, чиито ТЕЛК решения изтекоха в срока на епидемичната обстановка до 31 март 2022 г., техните решения са удължени с три месеца. Онези обаче, на които срокът изтече на 1 април, т.е. веднага след прекратяването на епидемичната обстановка, са прекратени веднага и тези хора остават без права“.

Този казус от жалби на потърпевши огласи омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент на национална кръгла маса, организирана в Народното събрание от 21 представителни организации на хората с увреждания за обсъждане на проблемите с медицинските изделия и помощните средства. Форумът бе открит от председателя на парламента Никола Минчев, а в него участваха още депутати от здравната и социалната комисии, представители на Здравната каза, на министерства и др.

Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент посочи, че повечето от хората с увреждания са предприели мерки, за да удължат срока на ТЕЛК решенията си, но най-раните дати, които се дават, са през месец май. „За известен период от време, който не е пренебрежимо малък, тези хора ще останат без права“, подчерта омбудсманът и допълни, че за казуса вече е сезирала министрите на здравеопазването и социалната политика, както и ресорните парламентарни комисии. 

Омбудсманът иска решенията на ТЕЛК, които са изтекли след 1 април, също да бъдат удължени

Проф. Ковачева препоръча в най-скоро време да бъде намерено решение, с което изтеклите след края на епидемичната обстановка ТЕЛК решения, също ще бъдат удължени с три месеца. На кръглата маса общественият защитник даде гласност на конкретни констатации, базирани от жалбите на хората с увреждания до институцията. Тя подчерта, че още при обсъждането на Закона за хората с увреждания е настоявала да бъде създаден адекватен механизъм за финансиране и предоставяне на медицински изделия и помощни средства за хората с увреждания, съобразени с индивидуалните потребности на всеки човек.

„Една от важните теми, по която успяхме да постигнем нещо, тъй като нямам жалби, Вие ще кажете дали е така, е проблемът с отказите на органите на социално подпомагане да признаят експертните решения, когато са в процес на обжалване. Мисля, че този проблем с чл. 112 от Закона за здравето беше решен“, каза още омбудсманът.

Сред проблемите, които открои Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент, бе подготовката на процедурата по договаряне на стойността, до която НЗОК ще заплаща конкретните медицински изделия, в която настоява изрично да бъдат включени представителите на хората с увреждания и техните организации. Подчерта закъснение с организирането на широка информационна кампания, която да направи новата процедура по предоставяне публично известна.

„Важно е да се предвидят механизми за осъществяване на ефективен контрол върху качеството на предоставяните медицински изделия, помощни средства и съоръжения, включително ефективни механизми за подкрепа на хората с увреждания - тогава, когото има проблем с ползването им“, отбеляза омбудсманът.

Допълни, че все още не е ясно и как ще бъде решен проблемът с експлоатационните срокове на медицинските изделия. „Това е ключов въпрос при разработване на стандартите за качество и възможностите чрез тях на практика да се предоставят, именно тези медицински изделия, които са подходящи“, каза още проф. Ковачева. 

Важно! Ето кои мерки за подкрепа на гражданите и бизнеса остават и след края на извънредната епидемична обстановка

Според нея трайно остава нерешен и въпросът с механизмите, през които ще се актуализират списъците с медицински изделия с нови и по-качествени продукти, помощни средства и съоръжения, както и размерът на отпусканата държавна подкрепа за осигуряването им. Омбудсманът обърна внимание и на факта, че списъкът с медицинските изделия, финансирани от държавата, не е актуализиран от четири години.

Сред оплакванията на гражданите, проф. Ковачева посочи, че не са предвидени гаранции, че хората с увреждания ще получават необходимите им изделия, дори при отказ на фирмите да се включат в процедура по предоставянето им.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2863 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини