445 украински граждани са потърсили убежище в област Стара Загора

  • 19 април 2022 14:42

  • 706
  • 0
445 украински граждани са потърсили убежище в област Стара Загора
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

На територията на област Стара Загора към момента пребивават 445 украински граждани с адресна регистрация, от тях 143 са деца. Това стана известно по време на среща на областния управител проф. Наско Василев с институции и неправителствени организации.

Статут за временна закрила са поискали 413 украинци. По-голямата част от бежанците са настанени в градовете Стара Загора и Казанлък, само двама са в Раднево. В Стара Загора 59 от украинците са в общински бази, а в Казанлък – 14, останалите са в частни домове.

Над 617 000 украинци са влезли в Румъния от началото на кризата

„Благодаря на всички български граждани, които помагат на бягащите от войната украинци. Наясно сме с материалната база, с която разполагаме към днешна дата. Получаваме всекидневно информация за очаквания брой бежанци от Украйна, които смятат да дойдат в Старозагорска област. Засега базата е достатъчна, но използваемите имоти - общинска и държавна собственост, са ограничени и при следваща вълна са възможни затруднения с настаняването“, каза в приветствието си проф. Василев.

По време на срещата стана ясно, че няма затруднения на пунктовете за регистрацията на украинските бежанци. От Агенцията по заетостта обявиха, че към момента в областта има готови над 130 работни места за украинци. Подготвени са анкети за работодатели и за бежанци с цел по-бързо насочване към подходяща работа.

В Регионалното управление по образованието са постъпили пет заявления от родители, които желаят децата им да започнат училище и шест за записване в детска градина.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
706 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини